Reforma Justiţiei din România, privită cu „severitate“ la Bruxelles

Avertismentele de la Bruxelles la adresa ritmului reformelor din România continuă.

După ce, săptămâna trecută, trăgea un semnal de alarmă cu privire la îngrijorările Uniunii Europene în această privinţă, comisarul european pentru multilingvism, Leonard Orban, a revenit, ieri, cu detalii: există unele presiuni din partea unor state membre ale Uniunii Europene cu privire la conţinutul raportului privind reforma Justiţiei din România, cel care urmează să fie făcut public la mijlocul lunii iulie.

Concret, a precizat Orban, astfel de poziţii există nu numai din zona guvernamentală, ci şi a unor parlamente naţionale „care sunt extrem de severe şi privesc, să zic, nu foarte pozitiv evoluţia reformelor din domeniu“.

Potrivit comisarului european, astfel de opinii nu trebuie privite, în niciun caz, ca o ameninţare în privinţa activării clauzei de salvgardare. „Raportul Comisiei Europene este un raport independent, care se va baza strict pe realitatea din teren, deci pe progresele care vor fi înregistrate“, a completat Leonard Orban.

La întâlnirea de ieri a participat şi ministrul justiţiei, Cătălin Predoiu, cel care a recunoscut că România trebuie să facă progrese în privinţa combaterii corupţiei şi a politicii de resurse umane. „În mod obiectiv, trebuie să mai facem eforturi într-o coerenţă a politicii de resurse umane pe termen lung. În ceea ce priveşte zona de combatere a marii corupţii, mai sunt lucruri de făcut“, a declarat ministrul justiţiei.