Reforma Fiscului: opt centre mari şi oameni daţi afară
- Adam Popescu
- 22 decembrie 2010, 11:28
După "înghiţirea" Gărzii Financiare şi a Vămii de către ANAF, va urma a doua etapă a reorganizării ANAF: înfiinţarea a opt regionale puternice, până în anii 2012-2013.
Angajaţii Fiscului şi ai structurilor subordonate, Garda Financiară şi Autoritatea Naţională a Vămilor (ANV), au primit o veste proastă înainte de Crăciun. O parte dintre ei vor fi daţi afară, iar alţii vor rămâne în sistem, însă vor fi şcoliţi să facă altceva.
Potrivit unui proiect de Ordonanţă de Urgenţă postat pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice (MFP), ANV şi Garda vor fi desfiinţate. Acestea nu vor mai avea personalitate juridică şi vor funcţiona ca departamente ale Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF), conduse de câte un subsecretar de stat.
Într-o a doua etapă a restructurării, vor fi înfiinţate opt direcţii de administrare fiscală regionale: Nord-Est, Sud-Est, Sud-Muntenia, Sud-Vest Oltenia, Vest, Nord-Vest, Centru şi Bucureşti-Ilfov.
"Ţelul nostru final este ca în următoarea perioadă, începând cu anul 2012-2013, să avem opt regionale puternice care să preia structurile suport şi controlul de la judeţele din subordine", a explicat Sorin Blejnar, preşedintele ANAF, pentru EVZ.
Fără să dea cifre exacte, el spune că, în contextul restructurării, o parte din personal nu-şi va mai găsi locul.
Cursuri de formare pentru cei care rămân
În prezent, numărul total de angajaţi ai aparatului propriu al ANAF, Gărzii Financiare, ANV şi ai direcţiilor finanţelor publice judeţene şi a municipiului Bucureşti se apropie de 30.000. Cea mai mare parte dintre aceştia, circa 24.000, lucrează la direcţiile finanţelor judeţene şi a Capitalei, potrivit informaţiilor furnizate de ANAF.
"Vom avea administraţii fiscale muncipale, orăşeneşti şi comunale care se vor desfiinţa. O parte din personalul de acolo, pe bază de testare profesională care să arate care e mai bine pregătit, va rămâne în sistem, o parte va pleca acasă", a precizat şeful Fiscului. Potrivit lui, cei care vor rămâne în sistem vor fi orientaţi fie către control, fie către segmentul care se ocupă cu contribuabilii mari şi mijlocii. Aceştia vor urma nişte cursuri profesionale, a mai spus Sorin Blejnar.
Unul dintre scopurile proiectului de act normativ postat pentru dezbatere publică este unificarea practicii şi procedurilor pe întreg teritoriul ţării, având drept rezultat aplicarea unui tratament egal şi uniform tuturor contribuabililor, se arată în nota de fundamentare care însoţeşte proiectul. Oficialii ANAF spun că prin aceste măsuri evaziunea fiscală va fi mai uşor de controlat, iar costurile de administrare vor scădea.
"O parte din personalul din teritoriu va rămâne în sistem, o parte va fi reorientat spre alte activităţi, iar o parte va pleca acasă.", SORIN BLEJNAR, preşedinte ANAF
BILANŢ LA 11 LUNI
Amenzi cu 20% mai mari
Fiscul a dat amenzi de 380 milioane lei, în primele 11 luni ale acestui an, în creştere cu 20% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit datelor oficiale. Valoarea estimată a bunurilor şi a banilor confiscaţi de Fisc în perioada ianuarie- noiembrie s-a ridicat la 521,3 milioane lei.
În total, obligaţiile suplimentare stabilite de inspectorii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) şi ai structurilor subordonate au fost de 10,5 miliarde lei (circa 2,453 miliarde de euro), cu 70% mai mult comparativ cu aceeaşi perioadă din anul precedent.
În primele 11 luni, inspectorii Fiscului au întocmit peste 9.200 de sesizări penale, cu 22,5% mai multe decât în primele 11 luni ale anului trecut. Prejudiciile stabilite se cifrează la 6,3 miliarde de lei. Iar pentru asigurarea colectării creanţelor fiscale, ANAF a dispus peste 3.000 de măsuri asiguratorii pentru suma de 5,1 miliarde lei.
DIN ŢARĂ
Angajaţii de la Fisc, speriaţi de concedieri
Mara Popescu
Cluj-Napoca. Angajaţii Finanţelor Publice şi cei ai Gărzii Financiare susţin că aşteaptă să vadă dacă va fi pus până la urmă în practică proiectul Ministerului de Finanţe. "Am văzut şi auzit destule şi nu mai credem nimic", spune un angajat al Finanţelor Publice Cluj.
Constanţa. Şefii de la Fisc sunt reţinuţi în declaraţii: "Aşteptăm şedinţa de guvern, nu prea ştim ce implică această reorganizare sau cu ce diferă faţă de vechea structură ce a funcţionat de fapt până în 2007, când au existat acele direcţii regionale".
Comisarii Gărzii Financiare, cât şi vameşii sunt însă cei mai îngrijoraţi. "Se urmăreşte restructurarea posturilor, vom fi probabil daţi afară sau mutaţi în alte structuri, dacă vom mai avea loc. Activităţile noastre de control se cam suprapuneau cu cele ale vameşilor. Probabil, din cei 50 de comisari câţi sunt la Constanţa, vreo 10 vor fi daţi afară. Problema e că nu ştim pe ce criterii", spune un comisar de la garda financiară.
Iaşi. "Deocamdată, proiectul nu are valoare, mai e cale lungă până la a fi pus în aplicare. Nu s-a pus deocamdată pro blema să dăm afară. Ne aşteptăm să se ajungă şi la asta, re organizarea începe de sus în jos, 90% dintre angajaţii ANAF sunt în teritoriu", afirmă Anton Doboş, director executiv al Finanţelor Publice Iaşi.
Timişoara. Comisarii Gărzii Financiare Timiş speră să nu fie disponibilizaţi odată cu reorganizarea instituţiei deoarece din cele 42 de posturi sunt ocupate doar 36. "În afară de ceea ce se poate citi pe site-ul Ministerului Finanţelor Publice, nu am alte informaţii", ne-a declarat Florin Frugina, şeful Gărzii Financiare Timiş.