REFERENDUMUL cerut de Klaus Iohannis, APROBAT de Parlament

REFERENDUMUL cerut de Klaus Iohannis, APROBAT de Parlament

Solicitarea declanșării unui referedum național cu tema luptei anticorupție a președintelui Klaus Iohannis a primit aviz pozitiv de la Comisiile juridice ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat marţi aviz pozitiv, potrivit Agerpres.

Liberalii și parlamentarii USR au spus că sunt de acord cu emiterea unui aviz favorabil, susţinând că solicitarea preşedintelui este justificată şi întemeiată. 

Deputatul UDMR Marton Arpad a afirmat că şi el este de acord cu emiterea unui aviz favorabil, dar cu observaţii legate de felul cum ar trebui să decurgă acest referendum. 

Şerban Nicolae (PSD), preşedintele Comisiei juridice a Senatului, a menţionat că cele două comisii vor da un aviz tehnic solicitării preşedintelui pronunţându-se pe legalitate, iar din acest punct de vedere susţine avizul favorabil. În schimb, el a arătat că un astfel de referendum nu e necesar, iar în proiectul de buget pe acest an nu sunt prevăzuţi cei 250 de milioane de lei, bani care vor fi cheltuiţi pentru referendum. 

Ne puteți urmări și pe Google News

Președintele KIaus Iohannis nu este obligat să țină cont de decizia Parlamentului, decizia acestuia fiind pur consultativă. 

La rândul său, Liviu Dragnea, a spus, la România TV, că ar trebui ca românii să fie întrebați într-un referedum și dacă doresc să dispară imunitatea parlamentarilor și ca familia să fie definită prin căsătoria dintre un bărbat și o femeie, ambele necesitând modificiarea Constituției pentru a intra în vigoare. Liderul PSD a adăugat că nu este neapărat necesar ca întrebările să fie puse în același referendum solicitat de președinte pe tema luptei anticorupție.

Referendumul anunțat de Klaus Iohannis este al şaptelea care se organizează în ultimii 27 de ani. Românii au mai fost chemaţi să spună dacă vor demiterea lui Traian Băsescu din funcţia de preşedinte şi dacă doresc să se modifice Constituţia. 

Șeful statului a declanșat pe 24 ianuarie procedurile pentru organizarea unui referendum prin care românii să spună dacă vor „continuarea luptei împotriva corupţiei şi asigurarea integrităţii funcţiei publice”.

Un referendum este validat dacă rata de participare este de cel puţin 30% dintre alegătorii înscrişi pe listele electorale, iar aprobarea se face cu voturile a 25% dintre cei cu drept de vot.