Momentul dezamăgirii protestatarilor, pas cu pas

Momentul dezamăgirii protestatarilor, pas cu pas

Un grup de protestatari a încercat să preseze decizia Curţii Constituţionale, printr-un scurt miting. Au scandat, au afişat pancarte şi, la final, au vărsat câteva lacrimi.

Panoul electronic de la Ministerul Mediului şi Pădurilor afişează 32 de grade Celsius. 20% umiditate şi vânt de 1 km/h. S-a întors canicula. La trecerea de pietoni dinspre SRI spre Casa Poporului, spre Curtea Constituţională, unde se decide soarta referendumului pentru demiterea lui Traian Băsescu, un revoluţionar, cu insignă cu Antena 3 în piept, asudă în graba lui şi pare că-şi plictiseşte colegul de drum cu optimismul său. Salută pe toată lumea, e vesel, le zice tutuoror "Vă aşteptăm!", ca unor cunoscuţi pe care-i chemi la o petrecere.  Omul merge să protesteze. Protestul e în faţă la Academie, printre bălăriile din - ceea ce ar trebui să fie - parcul de acolo. "O să fie iar plin de jandarmi", spune protestatarul. "Deja ne cunoaştem cu ei, de la Universitate. Cu jandarmii, cu negociatorii...", enumeră, pe un ton prietenos. Nici nu are cum să fie altfel. Acolo, la Universitate, e un univers deja format, care nu s-a extins, însă, după scânteia de nemulţumire din primăvară, dincolo trotuarul din faţa Teatrului Naţional şi statuile cu "paiaţe". "Uite, steagul ăla mare de acolo e al lui Cezar!", anunţă bărbatul, ca un simbol. "Băiatul care se urcă mereu sus", arată spre pâlcul, uşor anemic momentan, de oameni buluciţi mai mult sub unica umbră făcută de un copac tinerel. "Ave Cezar! Ave Maria!", strigă apoi protestatarul şi se amestecă repede printre chipuri atât de familiare lui.

O mulţime amestecată Sunt vreo 200 de oameni. Ora anunţului deciziei CCR se apropie. Mai devreme o doamnă dădea un interviu la o televiziune şi anunţa că "va fi război civil!", dacă nu ies lucrurile cum vor ei. Că "Băsescu e mai ceva decât Ceauşescu!". Acum e ceva mai calmă. Sunt bannere, cum se cade la orice protest. "Ne vrem ţara înapoi!", "Ruşine CCR!", "Clanul Băsescu a furat banii poporului", scrie pe unele dintre ele. Un pensionar, cu suflet de epigramist, a compus şi o poezioară: "Erata nu-i îndreptare/ Este laşă transformare./ Dintr-un act merituos/ A ieşit altul pe dos/ De ce Mina-a prezidat/ Când cei şase-au conspirat?/ Că Zegrean nu era beat", se opresc brusc versurile. În prima linie, la loc de cinste, stă, scandând cu un aer sictirit, Dorin Lazăr Maior - fost deputat PRM/PSD, în prezent secretar executiv al PSD pe probleme ale revoluţionarilor, acuzat că l-ar fi ameninţat cu moartea sa şi a copiilor săi pe primarul Braşovului. Poate fi văzut şi Walter Simionov, alt revoluţionar, îmbrăcat în militar. Are un steag imens, pe care nu l-a adus, însă, când a venit, în urmă cu aproape o lună, la Spitalul Floreasca, ca să-i ureze, alături de alţii, "La mulţi ani!" lui Adrian Năstase, internat acolo după tentativa de suicid. Mai în spate, o doamnă cu pălărie de paie îi dă unei amice o foaie A4, cu o poză trucată cu Băsescu. "Ia, că eu degeaba o ţin aici!", zice şi colega de protest o ia să o arate către televiziunile adunate. Şi-apoi lumea începe să strige, cu evlavie, "An-te-na 3! An-te-na 3!", la semnul unui domn. Un italian e supărat

Să tot fi fost ora prânzului când Dagostino Colpani s-a alăturat mulţimii. Bărbos, cu şapcă, dar nu de asta face un pic notă discordantă. E cetăţean italian, dar a rămas cică fără acte aici, e supărat pe poliţia din Ştefăneştii de Jos. Aşa că urlă din toţi bojocii: "Jos Băsesco! Poliziotti corroooottiiiii!". Se vaită că e al nimănui aici, prin ţara fraţilor de latinitate români şi se simte solidar cu toate câte s-au petrecut recent. O femeie îl ascultă cu atenţie şi-i zice, într-o italiană aproximativă, cu superioritate: "Bravo! Va Italia, dice che e achi!". Tocmai asta ar fi însă problema lui Dagostino: că, nemaiavând acte, nu se prea poate întoarce acasă aşa, cu mâna goală. În scurt timp, poate fi văzut cum e luat pe sus de jandarmi. Se împinsese cam tare acolo, în faţă. Dispare într-o Dacie a Jandarmeriei, strigând, prin parbriz, neostenit, "Poliziotti corrooottiii!", cât lumea continuă să-şi vadă de protestul ei, pur românesc.

Ne puteți urmări și pe Google News

Ora deciziei E ora 13. Deodată, un ins cu eşarfă tricoloră la gât, rucsac şi căşti în urechi aduce o veste: "A invalidat referndumul! Băsescu se întoarce la Cotroceni!", se gită printre protestatari. Se face buluc în jurul lui. Cum? Când? Unde? "Aşa e! Am auzit eu la radio!", încearcă omul să-i convingă. "Nu cred!", e o tipă mai tânără sceptică. "Stai, că verific pe Blackberry!", zice şi scoate frumuseţe de telefon mobil. "N-are semnal aicea, nu ştiu ce are!", vin şi piedicile tehnologice. E fierbere mare. Între timp însă e clar: "S-a dat şi la televizor!", zice o femeie. Şi-apoi vine întrebarea, pe un ton cu venin: "Dar cine a trădat?". "Aspazia aia! Aia a trădat!", e sigur de răspuns cineva. Lumea începe să strige: "Tră-dă-to-rii! Tră-dă-to-rii!". Un slogan de acum câteva minute - "PDL şi CSM, aceeaşi mizerie!" - devine imediat "PDL şi CCR, aceeaşi mizerie!". Pe la gard, lângă jandarmi, o femeie plânge pe sub ochelarii de soare. "Atâta muncă, atâta muncă", oftează. O altă doamnă dă un interviu, plângând în hohote, la Antena 3: "Ne-a furat voturile! 8 milioane! Noi ne-am trăit traiul, ne-am mâncat mălaiul! Dar pentru hoţia asta care s-a făcut cu voturile trebuie neapărat să se facă încă o Revoluţie!!!", strigă. În legătură cu asta, părerile sunt cam împărţite: Sub conducerea unui tip cu steag imens, o parte dintre protestatari se duc spre Universitate. O parte mai rămân acolo. Iar altul zice: "Să mergem la Cotroceni!", parcă uitând că acolo este încă Crin Antonescu. CITIŢI ŞI:

  • Cine este liderul protestatarilor din Piaţa Universităţii. Revoluţionar controversat, ex-deputat PRM, secretar executiv PSD şi judecat pentru şantaj
  • REFERENDUMUL A FOST INVALIDAT!
  • Vezi când revine Traian Băsescu la Cotroceni!
  • Atmosfera de la conferinţa de presă USL. Alegerile din noiembrie sunt în ceaţă
  • Crin Antonescu: "Pentru noi, politic şi moral, lucrurile nu vor rămâne aşa"
  • Victor Ponta: "Decizia de azi sper să pună capăt crizei politice care a făcut rău României"
  • Judecătorul Tudorel Toader, strategul USL care a amânat decizia de la Curtea Constituţională
  • PNL vrea o nouă suspendare. Fenechiu: "Prin simpla lui prezenţă, Băsescu încalcă Constituţia"
  • Campania pentru demiterea lui Băsescu a lăsat USL cu datorii de 2,72 milioane de lei