Referendum în Siria asupra noii Constituţii. Opoziţia denunţă votul drept o farsă

Referendum în Siria asupra noii Constituţii. Opoziţia denunţă votul drept o farsă

Sirienii sunt chemaţi astăzi la urne, în cadrul referendumului organizat de autorităţile de la Damasc pe tema adoptării unei noi Constituţii. Consultarea populară are loc pe fondul continuării protestelor şl al boicotării scrutinului de către forţele de opoziţie.

Birourile de vot pentru referendumul privind adoptarea unei Constituţii au fost deschise  la ora locală  07H00 (05H00 GMT).

Peste 14 milioane de sirieni, în vârstă de peste 18 ani, sunt chemaţi la urne pentru a adopta o nouă Constituţie, care menţine în proporţie extrem de mare prerogativele şefului statului, contestat de aproape un an de manifestanţi care cer plecarea sa de la putere. De asemenea, noul text prevede organizarea de alegeri parlamentare, cu participarea mai multor partide politice, peste trei luni.

Proiectul de Constituţie se înscrie în cadrul reformelor promise de regim pentru a încerca să calmeze contestaţiile, însă opoziţia, care consideră că noul text este identic "în spirit" cu cel vechi, a făcut apel la boicotarea votului. Opoziţia denunţă scrutinul drept " o farsă", amintind că actualul regim nu a respectat niciodată vechea Constitutie, care prevede libertatatea de exprimare şi oraganizarea de demonstraţii paşnice, interzicând tortura, notează BBC.

Ne puteți urmări și pe Google News