Evenimentul Zilei > International > REFERENDUM în Grecia: Soarta Europei s-ar putea JUCA la urne!
REFERENDUM în Grecia: Soarta Europei s-ar putea JUCA la urne!

REFERENDUM în Grecia: Soarta Europei s-ar putea JUCA la urne!

Premierul grec a declarat că va fi nevoit să recurgă la un referendum, dacă creditorii internaționali vor continua să pună condiții pe care guvernul său le consideră inacceptabile.

Grecia riscă să ajungă la fundul sacului în câteva săptămâni, iar negocierile cu UE și FMI sunt împotmolite din cauza măsurilor de reformă pe care Atena ar trebui să le aplice pentru a primi o nouă linie de finanțare.

Zvonurile despre intențiile lui Tsipras de a organiza alegeri anticipate sau un referendum sunt ceva mai vechi, însă este prima oară când premierul grec o declară oficial.

Totuși, într-un interviu difuzat luni seara, la o televiziune greacă, Alexis Tsipras s-a declarat optimist în legătură cu posibilitatea ajungerii la o înțelegere cu finanțatorii internaționali pe 9 mai, adică exact cu trei zile înainte de data limită la care Grecia trebuie să restituie FMI 750 de milioane de euro.

Întrebat ce va face, dacă guvernul său nu va ajunge la un acord cu instituțiile financiare, Tsipras a exclus alegerile anticipate, amintind că actuala coaliție anti-austeritate a venit la putere abia cu câteva luni în urmă.

Însă, a adăugat premierul, guvenul nu are dreptul de a accepta cereri ale creditorilor care depășesc limitele mandatului care i s-a dat când a fost ales și care constă tocmai de a înceta cu măsurile de austeritate.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: