Curtea de Apel Bucureşti a admis cererea formulată de magistraţii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de anulare a executării adresei Ministerului Finanţelor prin care, în salariile angajaţilor de la ÎCCJ, nu vor mai fi incluse sporul de stres şi cel de confidenţialitate.
Magistraţii de la Curtea de Apel au întrerupt acţiunea de protest, doar pentru a judeca cererea colegilor de la instanţa superioară, cerere în care aceştia cer anularea deciziei ministrului de Finanţe, prin care sporurile salariale ale judecătorior de la ÎCCJ sunt suspendate. După pronunţarea sentinţei favorabile magistraţilor protestatari, de la Curtea Supremă, protestul a fost reluat. Decizia de joi poate fi atacată cu recurs. A
ngajaţii ÎCCJ au contestat, în instanţă, actul Ministerului Finanţelor prin care le-au fost suspendate anumite sporuri, şefii ÎCCJ refuzând să plătească, ieri, salariile angajaţilor fără aceste sporuri.
Preşedintele CSM face un apel la calm
Preşedintele CSM, Virgil Andreieş, a declarat, la conferinţa de presă a asociaţiilor magistraţilor, că înţelege "disperarea magistraţilor", însă face un apel la "calm, raţiune şi rezervă", pentru ca actul de justiţie şi persoanele care apelează la justiţie să nu sufere. Andreieş spune că s-a ajuns în situaţia în care justiţia din România nu are bani nici măcar de consumabile şi că a avertizat că se va ajunge la un "blocaj".
Andreieş a mai adăugat că va discuta, azi după-amiază, problemele cu care se confruntă magistraţii, în plenul CSM.
De asemenea, preşedintele AMR, Mona Pivniceru, a declarat, în cadrul conferinţei de presă, că justiţia este aservită preşedinţiei şi a ajuns să fie la discreţia Guvernului. Piviniceru a mai criticat proiectele noilor Coduri, spunând că lipsesc studiile de impact.