Recuperarea Tezaurului, cel mai mare diferend cu Rusia, după cel teritorial

Recuperarea Tezaurului, cel mai mare diferend cu Rusia, după cel teritorial

Cu Dosarul „Moscova 2” pe masă, la Banca Națională a României am stat de vorbă cu istoricul Cristian Păunescu, consilier al lui Mugur Isărescu, și cu ceilalți doi specialiști ai BNR membri ai Comisiei pentru Tezaur.

Consilierul guvernatorului BNR consideră și reafirmă că recuperarea Tezaurului de la ruși este cel mai mare diferend al României, pe lângă cel privind provinciile istorice româneşti pierdute. El susține însă că Banca nu a ascuns nimic, pentru că nu avea nimic care să fie ascuns din simplul motiv că documentele cuprinse în Dosar nu aduc nicio informație nouă cu privire la cantitatea de metal prețios evacuată la Moscova de către BNR. „Dosarul prezintă interes pentru cercetătorii interesați de eforturile depuse de România pentru recuperarea tezaurului evacuat în Rusia, dar nu furnizează informații inedite care ar putea fi utile negociatorilor”, afirmă Păunescu.

Un pasionat al documentelor de arhivă, Cristian Păunescu ne reliefează că Dosarul a fost constituit sub îndrumarea unui înalt funcționar al BNR, Mihail Grigore Romașcanu, pe atunci șeful Serviciului Studii al Băncii, care semnează mai multe rapoarte și rezoluții existente în biblioraft. Ni se explică că Dosarul cu numărul 17416 îl întregește, ca fond documentar, pe cel cu numărul 17415, aflat în Arhiva BNR și transmis cu sfințenie din 1917 fiecărui guvernator. „Moscova 1” este dosarul care conține inventarele Tezaurului predat și protocoalele originale dintre partea rusă și cea română, inclusiv cel semnat de Nicolae Titulescu, pe atunci ministru al Finanțelor și cel care a insistat pentru trimiterea și a celui de-al doilea transport din Tezaur, din iulie 1917, în ciuda evoluției previzibile a asaltului bolșevic asupra Rusiei. Titulescu a fost documentat ca tovarăș cu mai mulți factori dovediți ulterior ca agenți ai sovieticilor (Gabriel Péri și jurnalistul André Géraud, zis Pertinax, de la ziarul l’Echo de Paris sau Pierre Cot, ministrul francez al Aerului).

 

Ne puteți urmări și pe Google News

”Dacă ăsta o fi locul unde a stat ascuns acest dosar timp de 75 de ani”

Și un alt consilier al guvernatorului BNR, Adrian Vasilescu, și-a exprimat public rezerva privind legenda descoperirii Dosarului „MVoscova 2”. „Acest al doilea dosar, dispărut din Banca Națională la sfârșitul războiului, a fost găsit la Brașov... într-un secreter vechi. Dacă... vechiul secreter o fi cu adevărat locul în care acest dosar a stat ascuns 75 de ani!”, scrie Vasilescu pe site-ul de opinii al BNR. “Dacă aurul de la Moscova va fi cândva adus acasă, așa ceva se va obține numai și numai pe cale diplomatică”, mai afirmă acesta. Specialistul în informații Aurel Rogojan, general în rezervă al SRI, consultat de reporterul EvZ, este mult mai tranșant: „Avem de a face cu o operațiune de propagandă gri, dacă nu chiar de-a dreptul neagră, îndreptată împotriva României și aflată încă în derulare. Să urmărim încotro va evolua pentru a înțelege exact cine a instrumentat-o și de ce“.