Proiectul de RECUNOAŞTERE FACIALĂ s-a dovedit a fi INUTIL. Doar bani aruncaţi degeaba
- Antonia Hendrik
- 21 ianuarie 2019, 13:25
A fost un proiect lansat cu surle şi trâmbiţe, crezând că vor aresta toţi infractorii, dar s-a dovedit a fi inutil. Aşadar, poliția Metropolitană a cheltuit aproximativ 200.000 de lire sterline pentru procesele de recunoaștere a aspectului facial care au dat rezultate zero până în prezent.
În acest context apar primele îndoieli cu privire la pierderea banilor publici (și încălcarea confidențialității publicului). Potrivit rezultatelor de la Freedom of Information, studiile efectuate de poliție, între august 2016 și iulie 2018, au văzut 110 fețe ale persoanelor înregistrate ca alerte potențiale, ceea ce a dus la șase desfășurări ale poliției în care au fost oprite doar două persoane - și apoi eliberate.
Software-ul de recunoaștere a feței este prezentat ca o modalitate de a revoluționa poliția, dar tehnologia se dovedește a fi eșuată. Un raport din mai 2018 a constatat că atunci când Poliția Met a încercat recunoașterea facială la carnavalul din Notting Hill din 2017, sistemul a greșit 98% și a identificat greșit 95 de oameni ca fiind infractori.
Ca o concluzie, poliția a cheltuit inutil 198.000 de lire sterline pentru software-ul de recunoaștere automată a feței de la compania japoneză NEC Corporation și 23.800 de lire sterline pentru hardware, camerele de filmat etc.
Atât Big Brother Watch, cât și Liberty susțin acțiunile legale împotriva utilizării recunoașterii faciale live în sudul Țării Galilor și Londra, pe fondul preocupărilor legate de drepturile omului și acuratețea software-ului, notează independent.
Comandantul Ivan Balhatchet, conducătorul Scotland Yard pentru recunoașterea facială, a declarat că studiile vor conduce la o evaluare completă a tehnologiei. "Pentru a arăta transparența și a continua dezbaterile constructive, am invitat grupuri cu opinii diferite cu privire la utilizarea tehnologiei de recunoaștere a feței la această desfășurare".