“Să ne amintim care a fost istoria celor 10 ani de când funcționează asigurările de pensii din Pilonul II. Contribuția la Pilonul II reprezintă un procent din contribuția individuală la asigurările sociale (CAS). Acest procent a fost inițial de 2%, și a crescut cu 0,5% în fiecare an, urmând să fie plafonat la 6% din CAS. În anul 2017 însă, contribuția a fost tăiată de la 5,1% la 3,75%, ceea ce a înseamnat o scădere a sumelor ce urmau să se cumuleze la Pilonul II. Astfel, la sfârșitul lunii ianuarie a.c. erau 7,27 milioane de angajați care cotizau la Pilonul II, iar activele totale gestionate de fondurile de pensii erau de 48,06 mld lei, deținerea medie fiind de circa 6600 RON”, explică liberalul Marilen Pirtea, rectorul Universităţii de Vest din Timişoara.

“Marea majoritate a activelor fondurilor de pensii sunt formate din plasamente în titluri de stat (cca.63 %), deci o naționalizare ar însemna ca statul să dispună de două ori de aceiași bani. Este un abuz economic grav, exercitat mai ales asupra celor peste 35 de ani, generații active care au cotizat în ultimii 10 ani substanțial și care își văd economiile confiscate practic de stat. Căderea Pilonului II a fost premeditată: randamentul Pilonului II a scăzut, începând cu luna ianuarie a anului trecut. Această scădere se poate explica doar prin măsurile stângace ale executivului, care, nu de puține ori, a amenințat ca naționalizează Pilonul II, generând panică în economia reală, pe bursă și în ratingul companiilor de asigurări”, explică vicepreședintele Camerei Deputaților.

OUG 114, prin faptul ca a afectat bursa foarte violent, a impactat și randamentele Fondurilor private. Este un fenomen corelat faptul că, într-o singura zi de cădere a bursei, s-a ajuns de la un indice BET de 8600 la aproape 7000, astfel că au fost afectate și acțiunile din portofoliile fondurilor private de pensii (cca 8 miliarde lei).

În Pilonul II sunt banii fiecăruia dintre cei care au acumulat economii în ultimii 10 ani, peste 7 milioane de angajați, bani care, la sfârșitul vieții profesionale, sunt meniți să reprezinte șansa la o pensie decentă. Naționalizarea acestor sume nu reprezintă altceva decât că Guvernul PSD-ALDE își permite să le ia oamenilor economiile și să le cheltuie din nou pe promisiuni electorale, afectând pacea dintre generații și însăși ideea de contributivitate”, subliniază liberalul Marilen Pirtea.