Pentru prima dată în istorie, România a fost primul producător de porumb din Europa, în fața Franței. Dezvăluirea a fost făcută în cadrul Conferinței Capital – Agricultura 2018 de Petre Daea care a precizat că România a produs 15 milioane de tone de porumb.
Însă producția record a ridicat o mulțime de întrebări. Care sunt consumatorii? Cine îl consumă? Cine îl transformă și cine creează din acest avantaj un avantaj economic?
„Anul trecut agricultura a adus, prin AFIA şi AFIR, 3,3 mld. euro, iar anul asta, până la final, 3,2 mld. euro. De asemenea, în primele luni din 2018, a adus 1,847 mld. euro. şi mai sunt pe drum aproximativ 400 mil. euro. Banii aduşi la începutul anului intră în economia ţării şi, ca mijloace circulante, fac alţii bani.
Planul de dezvoltare rurală se va defini ca strategie de la anul. Prin politica de flexibiliare a UE cresc obligatţile statale, se impun noi reguli, aparatul administrativ e reechilibrat.
Pentru plata directă, pentru sumele directe între 1 şi 5 hectare, avem un nr. de 599.247 de cereri, cu doar o suprafaţă de 1.451.644 hectare. Peste 450.000 de fermieri au vârsta de peste 60 de ani.
Pentru suprafeţele între 30 şi 50 hectar, avem 14 .113 fermieri cu 557.931 hectare, în timp ce pentru suprafeţele peste 100 hectare avem 12.988 de fermieri care lucrează o suprafaţă de 5.178.873. Iată că 54% din suprafaţa eligibilă, e lucrată de 13 mii. de fermieri în România.
Petre Daea, ministrul agriculturii, a precizat că în România trebuie majorate efectivele de animale și păsări pentru ca astfel să fie consumată în țară producția majoră de porumb pe care o avem.
„Este foarte important pentru noi să creştem efectivele de animale şi păsări pentru a consuma producţia majoră de porumb pe care o avem. Atunci vom sta altfel la toate capitolele. Ne revine sarcina - extrem de importantă - de a croi politici clare care să fie urmărite cu exigenţă şi să corespundă interesului fermierului de a lucra terenul sau de a creşte animale asigurând şi câştigul dorit”, a susţinut Petre Daea.
„Țara trebuie să se dezvolte, iar agricultura este o şansă. Muncim în această direcţie şi avem realizări. Dar suntem departe de rezultatele pe care le-am putea atinge.
Această întâlnire organizată de Capital este un element important în acest sens. Putem fundamenta un concept unitar pe care să ne bizuim toţi. Odată construit împreună, acest concept trebuie urmat şi, eventual, reglat. Consideraţi-mă un om al casei, unul care nu evită să intre în dialog şi doreşte să facă tot ce poate”, a încheiat ministrul agriculturii în cadrul Conferinței Capital – Agricultura 2018