RECORD NEGATIV. Cum a ajuns leul la cel mai prost nivel din acest an
- Raluca Florescu
- 14 septembrie 2011, 15:19
Problemele din zona euro au făcut investitorii să penalizeze dur leul, ca, de altfel, toate monedele din regiune, investitorii retrăgându-şi plasamentele din monedele ţărilor emergente, considerate mai riscante, spun specialiştii din piaţă.
"Dacă ne bazăm pe factorii interni, leul trebuia să fie acum pe un trend de apreciere, pentru că ratingul ţării a fost îmbunătăţit recent. Dar se pare că evenimentele de pe plan internaţional au un impact mai puternic asupra cursului", a spus pentru EVZ Lucian Anghel, economistul şef al Băncii Comerciale Române. Acesta a declarat că este greu de prevăzut ce se va întâmpla zilele viitoare cu moneda naţională. "Însă, ca să prevenim deprecieri acute, trebuie să încercăm să fim perfecţi. Orice declaraţie politică ruptă din context poate duce la penalizarea drastică a monedei", a spus Anghel. În zonă, zlotul polonez a suferit însă o depreciere mai puternică în raport cu euro decât leul. Deşi economia poloneză este recunoscută pentru comportamentul exemplar din criză, Lucian Anghel spune totuşi că există motive pentru ca investitorii să penalizeze zlotul. "Toată lumea s-a uitat la creşterea economică spectaculoasă a ţării, dar să nu uităm că polonezii au şi un deficit bugetar destul de mare", a spus economistul şef al BCR. Nivelul 4,3 lei/euro ar putea fi depăşit Unde ar putea ajunge moneda naţională zilele următoare?Dealerul unei bănci comerciale de talie medie susţine că, dacă se înrăutăţeşte situaţia pe plan internaţional, nu este exclus să vedem o cotaţie de 4,35 lei/euro. Leul este suspus unui regim de fluctuaţie controlată din partea BNR, însă banca centrală ar putea să nu se teamă de o cotaţie atât de ridicată, mai ales că presiunile inflaţioniste nu mai sunt la fel de mari. Într-un scenariu realist, cursul va oscila însă zilele acestea între 4,28 şi 4,3 lei/euro, spune dealerul. "Dacă îngrijorările privind problemele zonei euro se vor accentua, nu excludem posibilitatea să vedem cursul depăşind nivelul psihologic de 4,3 lei/euro, în această săptămână", spun, de asemenea, analiştii ING bank România. RECORD NEGATIV. Leul a atins astăzi cel mai slab nivel din 2011: 4,2886 lei/euro Leul a atins astăzi cel mai scăzut nivel oficial din acest an în raport cu euro, de 4,2886 lei/euro, peste cotaţia de 4,2855 lei/euro, minimul atins pe 11 august. Ieri, cotaţia oficială a fost de 4,2822 lei/euro.
Moneda naţională a intrat pe un trend de depreciere încă de la finele săptămânii trecute.
Potrivit analiştilor, scăderea leului a fost cauzată de adâncirea crizei din zona euro, Grecia întârziind aplicarea măsurilor convenite cu Fondul Monetar Internaţional. Leul precum şi celelalte monede din zonă, sunt penalizate de investitori în situaţii de acest fel, deoarece sunt considerate plasamente riscante.
În raport cu dolarul american, leul s-a apreciat astăzi, până la o cotaţie oficială de 3,1346 lei/dolar. CITIŢI ŞI:
- Leul, în scădere. Dealer: Într-un scenariu pesimist, cursul poate ajunge la 4,35 lei/euro
- RECORD ÎN 2011. Cursul valutar a ajuns la 4,28 lei/euro. De ce se depreciază leul?