Record mondial stabilit de un pianist român: 500 de bătăi pe o clapă în 30 de secunde

Pianist. Sursă foto: Unsplash

Pianistul orădean Thurzo Zoltan, deja deținător a trei titluri Guinness World Records, a anunțat marți că a reușit să stabilească un nou record mondial impresionant la pian. Zoltan a reușit să atingă 500 de bătăi pe o singură clapă în 30 de secunde, depășind astfel recordul anterior, de 495 de bătăi, stabilit anul trecut de un pianist din Japonia.

Record mondial realizat de un pianist român.

La vârsta de 41 de ani, Thurzo Zoltan este pe cale să devină singurul muzician din lume cu patru titluri Guinness World Records, odată ce noua sa performanță va fi oficial certificată. Documentația necesară, care detaliază toate aspectele reușitei sale, este pregătită în prezent și va fi trimisă săptămâna aceasta la sediul GWR din Londra, pentru validare oficială.

Zoltan a împărtășit cu emoție că această realizare este dedicată mamei sale, fiind atinsă pe 23 octombrie, la exact un an de la pierderea ei. Pianistul a realizat această performanță impresionantă în casa familiei din Biharia, utilizând un pian Ritmuller Grand Piano 188, primit de la antreprenorul Bene Lorand, evaluat la 17.000 de euro și ajustat la Hamburg pentru a se apropia de performanțele unui Steinway, care are o valoare de aproximativ 220.000 de euro.

„Este cel mai performant pian din judeţul Bihor”, a subliniat Thurzo Zoltan.

Thurzo Zoltan. Sursă foto: Facebook

Pregătiri de peste un an pentru noul record mondial

Pregătirea fizică pentru noul record a durat mai bine de un an, cu un program structurat ce includea o zi dedicată antrenamentului la pian, urmată de una sau două zile pentru studiu muzical și recuperare musculară. Conform reglementărilor Guinness, pentru validarea acestui record a fost necesară prezența unor experți în muzică, observatori independenți și arbitri oficiali din domeniul sportului, având în vedere că performanța se axează mai mult pe viteză decât pe aspectele artistice ale interpretării.

„Doborând şi acest record, Oradea poate deveni un oraş al recordurilor Guinness," a declarat marţi, în conferinţă de presă, pianistul, alături de câţiva membri ai echipei sale care i-au supervizat încercarea reuşită: flautistul David Borzasi, pentru expertiza muzicală, muzicianul Andrei Seindler ca martor, fotograful şi artistul multimedia Ovi D. Pop, pentru înregistrări.

Echipa de supervizare, compusă din 17 membri, incluzând personalități de renume internațional, a avut printre participanți și pe arbitrii Octavian Șovre și Marius Omuț, care s-au pregătit intens pentru momentul concertului din 23 octombrie. Aceștia și-au exersat abilitățile chiar înaintea evenimentului, asigurându-se că fiecare detaliu al performanței este înregistrat și validat conform standardelor impuse.

„Am spus că un record Guinness nu poate fi realizat decât în prezenţa unor oameni de valoare. Domnul Andrei Seidler are orchestră, este muzician recunoscut; David Borzasi este un foarte bun flautist; Ovi D. Pop este cel mai premiat fotograf din Oradea, iar arbitrii sportivi, iarăşi, sunt foarte cunoscuţi. Am spus că, la nivel de Guinness, avem nevoie de oameni cu reputaţie bine clădită pe cont propriu, care, împreună, să promovăm judeţul Bihor", a afirmat pianistul.

Pianistul român vrea să doboare și alte recorduri

Thurzo Zoltan își dedică eforturile strângerii de fonduri pentru a achiziționa o clădire de patrimoniu situată în centrul Oradiei, destinată să devină viitorul Muzeu al Muzicii. Fără sprijin din partea autorităților, pianistul a apelat la donații și la veniturile obținute din concertele sale, având în vedere că familia sa păstrează de generații documente valoroase legate de viața muzicală a orașului. Muzeul va avea un caracter inedit, combinând arhivele de importanță istorică cu o sală de concerte multifuncțională denumită "Guinness Hall".

De-a lungul carierei sale, Zoltan a reușit să-și lase amprenta în Cartea Recordurilor de trei ori, realizând spectacole la cele mai mari altitudini, inclusiv un concert pe Muntele Everest la 5325,77 metri și un maraton muzical de 130 de ore. Ultima sa performanță notabilă a fost în vârful Umling La Pass din India, la 5798,51 metri. Pianistul a decis însă să încheie aici demersurile pentru a intra în Cartea Recordurilor, concentrându-se acum pe proiectul muzeului și pe promovarea muzicii în comunitatea sa.