Record de copii români traumatizaţi

15 specialişti de la Telefonul copilului au răspuns, de la începutul anului, la 115.601 apeluri. Kanal D îi ajută cu campania "Un apel pierdut, o copilărie pierdută"

"O fetiţă bătută de părinţi a cerut ajutor la 112!", "Un copil de 13 ani din Teleorman s-a spânzurat, iar localnicii susţin că s-a plâns de multe ori că era bătut de tată" sunt titluri ce şochează zilnic. Unii copii sunt abuzaţi sexual, alţii, după principiul "eu te-am făcut, eu te omor!" sunt bătuţi de părinţi ca metodă de "educare". O mare parte rămân cu traume pentru toată viaţa.

"În premieră în România, Kanal D realizează un maraton TV dedicat unei cauze sociale, ajutorarea copiilor care se simt singuri, abandonaţi sau care sunt victime ale abuzului fizic şi psihic. Campania este dedicată susţinerii serviciilor oferite de "Asociaţia Telefonul Copilului la numărul de telefon 116.111, valabil în reţele Romtelecom şi Cosmote".

Sperăm să strângem suficienţi bani să creştem numărul de specialişti care răspund zilnic apelurilor copiilor, dar şi să extindem programul de funcţionare al acestui număr", explică Maria Popescu, Communication & PR manager Kanal D şi coordonator al proiectului "Un apel pierdut, o copilărie pierdută".

Copiii reclamă singurătatea

16 ore pe zi, 15 asistenţi sociali şi psihologi răspund zilnic la telefonul 116.111. Anul acesta s-au înregistrat de patru ori mai multe apeluri, faţă de anul trecut, iar numărul specialiştilor care răspund zilnic la telefoanele disperate ale copiilor a devenit insu fi cient.

"Mulţi dintre copiii care au beneficiat de serviciile oferite de «Asociaţia Telefonul Copilului» la 116.111 ne-au contactat pentru că se simţeau singuri, neînţeleşi, nu reuşeau să mai relaţioneze cu părinţii, sufereau din cauza neînţe le gerilor în familie, au dezvoltat depresie, tulburări de comportament, frică şi anxietate. Alţii se simţeau excluşi şi aveau dificultăţi în relaţionarea cu colegii", povesteşte Cătălina Florea, director executiv "Asociaţia Telefonul Copilului".

În data de 30 noiembrie toate emisiunile Kanal D vor intra în maratonul TV "Un apel pierdut, o copilărie pierdută". "Înmulţirea cazurilor de violenţă în familie, de agresiune asupra copiilor şi de neglijenţă ne-au determinat să luăm poziţie. Copiii au nevoie de ajutor la orice oră din zi şi din noapte şi de aceea numărul 116.111 trebuie să fie accesibil non-stop", adaugă Maria Popescu.

E chiar atât de grav?

"Dacă privim la cifrele înregistrate la telefonul copilului, da, putem spune că situaţia copiilor din România are nevoie de şi mai multă atenţie de la an la an. Cea mai mare traumă, însă, rămâne cea a lipsei părinţilor în viaţa propriilor copii, a lipsei relaţionării, ceea ce conduce la comportamente deviante ale copiilor şi la abuzuri", mai spune Cătălina Florea.

RALUCA MOIANU

Cea mai grea pedeapsă este tăcerea

Prezentatoarea reality-show-ului "Găseşte-mi familia", de la Kanal D, spune că îşi face zilnic timp pentru fetiţa ei, Mara Ilinca.

"Mara, ca orice copil care îşi doreşte ceva şi nu primeşte, se mai îmbufnează. Pentru că ştie că sunt alături de ea şi are încredere totală în mine", spune prezentatoarea, care adaugă că un copil, ca să fie fericit, are nevoie de atenţia şi iubirea părinţilor, dar şi că cea mai rea pedeapsă pentru fetiţa ei este să nu mai vorbească cu ea.

VIRGIL IANŢU

Se înţelege cu fiica lui din priviri

Gazda "Vrei să fii milionar?" petrece cât mai mult timp cu Jasmina.

"Ne preocupă tot ceea ce este legat de ea. Vorbim cu Jasmina tot timpul despre orice şi facem în aşa fel încât să simtă că poate avea totală încredere în noi şi că îi suntem aproape în orice moment", spune Ianţu.

Prezentatorul niciodată nu a primit reproşuri de la fetiţa lui şi nu trebuie să-i impună niciodată reguli.

"Dacă aş fi fost în situaţia să plec în străinătate să muncesc, mi-aş fi luat copilul cu mine", a mai spus Ianţu.

SIMONA PĂTRULEASA

Comunicare de la egal la egal cu copilul

Intrată de curând în rândul mamelor, Simona Pătruleasa, prezentatoarea ştirilor de la Kanal D spune că "fericirea unui copil e dată cu siguranţă de dragostea celor care i-au dat viaţă. Pentru a fi fericit un copil are nevoie de atenţia părinţilor, de iubirea şi apropierea lor".

"Voi fi cea mai bună prietenă a fetiţei mele", spune Simona, care adaugă: "relaţia e mult mai frumoasă dacă există o comunicare mai uşoară", dar "trebuie să existe şi puţină stricteţe".

GABRIEL COVEŞEANU

Prezentatorul se întâlneşte mai rar cu fiul lui

Prezentatorul "Nunţii cu surprize" spune că, fiind despărţit de mama copilului, situaţia lui e complicată.

"Trebuie să fac anumite «eforturi», pentru a găsi timp pe care să-l petrec împreună cu copilul meu. Această situaţie m-a determinat să fac tot ce pot pentru a avea zile întregi pe care să i le dedic lui, încât indiferent de programul încărcat să pot spune: «Stop. Astăzi mă duc şi petrec toata ziua, toată noaptea, ziua următoare sau mai multe zile, alături de fiul meu»". Citiţi şi:

  • Apelurile la "Telefonul copilului", de patru ori mai multe faţă de anul trecut
  • Telefonul copilului: "Alo, am 11 ani şi viaţa mea nu mai are sens"
  • Fir încins la telefonul ce rezolvă dramele copiilor