Reconstrucția Ucrainei, o miză de 1.000 de miliarde dolari. Începe bătălie între firmele europene

constructie sursa: Novi Elysa | Dreamstime.com

Peste 1.000 de miliarde de dolari va însemna reconstrucția Ucrainei. Războiul nu s-a terminat, dar bătălia pentru un loc la masa bogaților a început.

Reconstrucția Ucrainei, un vis frumos pentru firmele europene. Companiile străine încep cursa pentru a reconstrui infrastructura din Ucraina. Potrivit Bloomberg, companii din Austria, Germania și Turcia au început deja lucrările, relatează Kommersant. Articolul amintește că Banca Europeană de Investiții a spus anterior că reconstrucția Ucrainei va costa 1.000 de miliarde de euro. Ținând cont de inflație, această sumă este de cinci ori mai mare decât fondurile alocate de SUA în cadrul Planului Marshall. Planul care a oferit ajutor țărilor europene după cel de-al Doilea Război Mondial.

Guvernele, șefii de companii și investitorii "iau poziții în așteptarea redresării", subliniază Bloomberg. În același timp, se spune că tot mai multe companii își sporesc prezența în Ucraina, așteptând "oportunități mai mari de investiții" după conflict. Analiștii consideră că, având în vedere de unde a venit ajutorul în război, companiile americane și europene "vor primi probabil partea leului din contracte".

Reconstrucția Ucrainei, o miză uriașă

Dar nici alte țări nu vor să piardă un loc la masa bogaților. Potrivit publicației, firmele turcești au început deja să lucreze în speranța că "vor avea un avantaj atunci când va începe competiția pentru contractele mari". În prezent, acestea reconstruiesc poduri, drumuri, furnizează generatoare de energie și spitale mobile. Nu trebuie uitat că Turcia a fost alături de Ucraina în războiul cu Rusia. Prin furnizarea la începutul conflciutului de drone militare a ajutat-o să supraviețuiască.

Companiile austriace și germane, la rândul lor, intenționează să restabilească infrastructura. dar preconizează investiții masive în întreprinderile din industria de apărare ale regimului de la Kiev. De exemplu, concernul german Rheinmetall AG a anunțat anterior că intenționează să înființeze întreprinderi în Ucraina pentru a produce muniție de artilerie de calibru 155 mm. O muniție pe standard NATO.

Producătorul de materiale de construcții Fixit va deschide o unitate de producție în vestul Ucrainei. În timp ce compania chimică Bayer AG investește în producția de semințe. Danemarca a alocat 130 de milioane de dolari pentru reconstruirea unui centru de construcții navale în Mykolaiv.