Recompensă de 1.000.000 de euro într-un dosar de dispariție redeschis de Evenimentul zilei

Familia lui Mohammed Al-Baghli, omul de afaceri kuweitian dispărut în 2015 la Cheia, judeţul Prahova, a anunţat, miercuri, că oferă o recompensă de un milion de euro celor care oferă indicii pentru găsirea bărbatului. Până ieri, recompensa era doar de 500.000 de euro. „Oferta” este valabilă, însă, doar o lună.

„Pentru o mai multă încurajare şi stimulare, în vederea obţinerii de ajutor pentru a afla ce s-a întâmplat cu tatăl nostru, pe perioada unei singure luni, luna august, recompensa va fi ridicată la suma de un milion de euro care va fi oferită oricărei persoane care oferă informaţii de natură să ducă la găsirea tatălui nostru”, a anunţat familia.

După luna august, se menţine recompensa de jumătate de milion de euro. Milionarul Mohammed Albaghli, de origine kuweitiană, a dispărut în data de 5 august 2015, ultima oară fiind văzut în satul Cheia din judeţul Prahova.

Aici, rudele lui Mohammed Al-Baghli au o casă de vacanţă, iar când a fost văzut pentru ultima dată pleca la plimbare. Când vine vorba de o recompensă așa de mare te gândești, pe loc, și la averea rămasă de moștenit. Cam cât ar avea de moștenit copiii dispărutului? Un milion de dolari, două, trei, zece? Ryiad, fiul cel mic al lui Mohammed Al-Baghli, a demontat ipoteza, într-o declarație făcută pentru EVZ, în luna ianuarie a acestui an: „Averea tatălui meu este mare pentru România, dar nu impresionantă în Kuweit! Acolo e medie. Noi suntem în clasa de mijloc. În familie nimeni nu ar avea de câștigat în plus, pentru că în legea și religia noastră totul se împarte egal între urmași”.

Acest lucru ne-a fost confirmat și de surse judiciare, care ne-au spus că bătrânul își împărțise averea de multă vreme, existând și un act în acest sens. Procură de care fiul cel mic nu ne-a pomenit.

 

L-au căutat 200 de oameni, 39 de câini polițiști și trei elicoptere

La finalul interviului, din cadrul anchetei noastre publicate în ianuarie 2018, Riyad afirmă răspicat: „În ultimul secol, n-a existat în istoria țării noastre niciun caz de crimă, în familie, pentru bani!”. Din august 2015, autorităţile române şi kuweitiene au participat la investigaţii, însă, fără niciun rezultat.

Dar cine ar fi avut, totuși, interesul să-l răpească pe Mohammed Al-Baghli, un octogenar bolnav care nu putea să meargă pe jos, fără ajutor, nici câteva sute de metri? Un fapt, nu lipsit de interes, ar fi că în 2006, la București, bătrânul a fost legat și tâlhărit, în propria casă, de o menajeră pe care o concediase și de frații săi. Făptașii au ajuns la pușcărie, dar, din cercetările noastre, la momentul dispariției, cu toții, deși liberi, erau în Capitală. Un alibi greu de zdruncinat.