Un bărbat în vârstă vine zilnic într-un azil pentru a-i citi dintrun jurnal vechi unei bătrâne a cărei memorie a dispărut. Lângă patul femeii, el spune povestea lui  Allie Hamilton și Noah Calhoun, personajele principale ale jurnalului și, pentru câteva ore, bătrâna trăiește povestea de iubire. Cu decenii în urmă, în anii ’40, Allie Hamilton și Noah Calhoun s-au întâlnit la un Carnaval.

Pe atunci, Allie era o tânără de 20 de ani care provenea dintr-o familie bogată, iar Noah, un simplu muncitor, dintr-o familie modestă. Între cei doi s-a înfiripat o dragoste la prima vedere, ce s-a izbit de opoziția părinților. Văzând că nu-i pot despărți, părinții fetei hotărăsc să se mute din oraș.

După mulţi ani, în care n-a primit niciun răspuns la scrisorile ei, Allie hotărăşte să se logodească cu un frumos soldat american. Cum nu uitase prima iubire, fata decide să-i facă o vizită lui Noah şi constată că sentimentele lor sunt încă vii.
Deși povestea nu este originală, „Jurnalul” este o emoționantă dramă romantică, cu o narațiune captivantă. Filmul nu duce lipsă de schimbări neașteptate de situație, iar actorii, la vremea respectivă nu foarte cunoscuți sunt veridici.

Pentru romantici, pelicula simplă și captivantă se află cu siguranță pe lista celor mai bune filme de dragoste.

<iframe width="620" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/Rq2_ekYYJX0" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>