Autoritățile sanitar veterinare au intensificat controalele pe întreg lanţul alimentar. Directorul executiv al DSVSA Constanța, Geronimo Brănescu, recomandă populaţiei să achiziţioneze produsele alimentare, implicit carnea de porc şi produsele cu specific tradiţional numai din unităţi autorizate sau înregistrate sanitar veterinar.

Sacrificarea porcilor pentru consum public se realizează numai în abatoare autorizate, unde se realizează obligatoriu şi examenul trichineloscopic, carnea rezultată fiind marcată în conformitate cu prevederile legislaţiei sanitare veterinare în vigoare.

Sacrificarea porcilor în gospodăriile populaţiei se realizează numai pentru consum familial, examenul trichineloscopic în aceste cazuri,  fiind efectuat în mod obligatoriu, de către proprietarii animalelor, în locaţiile stabilite şi special amenajate de către autoritățile sanitar veterinare.

Examenul trichineloscopic este metoda principală de decelare a parazitului Trichinella spp. din carnea de porc, mistreţ, urs, cal, nutrie, parazit care poate provoca afecţiuni ce se pot finaliza chiar cu decesul persoanelor care au consumat carne infestată.

Examinarea trichineloscopică mai este asigurată în piețele agroalimentare din municipii și județe.Tariful de examinare pentru porcul domestic este de 11,16 lei, TVA inclus.

Este interzisă vânzarea porcilor vii şi comercializarea cărnii de porc în locuri neaprobate sanitar veterinar.Neconformităţile sau abaterile de la legislaţia sanitară veterinară sesizate pot fi comunicate la “Call Center” ANSVSA 0800.826.787. (Foto arhiva)