RECHIZITORIU DNA. Politicienii care făceau coadă la petrecerile lui Marian Vanghelie. Martor: “Îşi plătea nota, cu excepţia a trei rânduri!”
- Ionel Stoica
- 7 iulie 2015, 18:36
Primarul suspendat al sectorului 5, Marian Vanghelie, a fost trimis în judecată marţi de procurorii DNA, în stare de arest preventiv, pentru săvârşirea a nouă infracţiuni de luare de mită şi abuz în serviciu şi şapte infracţiuni de spălare de bani. În acelaşi dosar, au fost trimişi în judecată Mircea-Sorin Niculae (vărul lui Vanghelie), asociat şi administrator al mai multor societăţi comerciale, acuzat de şapte infracţiuni de complicitate la luare de mită şi şapte infracţiuni de spălare de bani; Sorin Ştefan Ciocan, Laura Ciocan, director al SC Economat Sector 5 SRL, şi omul de afaceri Marin Dumitru.
Unul dintre martorii din dosar, Marius Păun, angajat la Capșa, a povestit cum Marin Dumitru i-a plătit mai multe note de plată lui Marian Vanghelie.
Din declaraţia martorului Păun Marius reţinem următoarele aspecte relevante cauzei: „Am fost angajat la restaurantul Capşa din Calea Victoriei nr. 36, în 11.09.2002 ca ajutor de ospătar. În 2010 am fost promovat ca şef de sală, iar la începutul lunii februarie 2012 am fost promovat ca manager al restaurantului şi hotelului Capşa. În anul 2003 l-am văzut prima dată pe Vanghelie Daniel Marian în restaurantul Capşa. Acesta a devenit client fidel al restaurantului şi venea periodic, frecvent. Erau perioade când venea de 2-3 ori pe lună şi perioade în care venea de 5 ori pe săptămână. Tot în acea perioadă l-am cunoscut şi pe Niculae Mircea Sorin, despre care ştiam că este consilierul lui Vanghelie, auzind un zvon că ar fi vărul sau nepotul acestuia din urmă. De cele mai multe ori, Mircea nu stătea în salonul restaurantului Capşa, împreună cu Vanghelie, ci la alte mese din interiorul restaurantului. Declar că Vanghelie venea de obicei însoţit de câteva persoane şi consumau împreună, după care Vanghelie îşi plătea nota cu excepţia a trei rânduri în care acesta a consumat de două ori în restaurantul Capşa, cu mai multe persoane şi când Niculae Mircea Sorin a făcut o comandă de 20 de sticle de vodă pentru Vanghelie Daniel Marian. În cele trei rânduri, atât cele două consumaţii cât şi sticlele cu băutură, au fost plătite de Dumitru Marin, patronul de la PREMIER PALACE. Aceste plăţi le detaliez în continuare după cum urmează: Prima dată când Vanghelie Daniel Marian a făcut consumaţie cu mai multe persoane la restaurantul Capşa şi a plătit Dumitru Marin pentru acea consumaţie, a fost la începutul anului 2011 (consumaţia), iar plata a fost făcută de către Dumitru Marin pe data de 31.12.2011. Eu eram ospătar când s-a făcut consumaţia respectivă, iar când s-a achitat de către Dumitru Marin, în 31.12.2011, eram şef de sală. Dumitru Marin a achitat cash, remițând banii la casierie în prezenţa mea, la acea dată, suma de cca. 10.000 lei (RON). Această sumă plătită de Dumitru Marin a reprezentat consumaţia făcută la evenimentul respectiv. Nu-mi aduc aminte cine era la casieria restaurantului Capşa, cum nu-mi aduc aminte cine era manager la începutul anului 2011 când s-a făcut consumaţia. Posibil a fost manager Dan Câmpeanu sau Dănuţ Sterie. Unul din cei au vorbit atunci cu Vanghelie Daniel Marian sau Niculae Mircea Sorin. Şef de sală au fost Avram Marin şi Bădiceanu Adrian. Cei doi lucrau în ture, unul o zi şi celălalt în altă zi. Îmi aduc aminte că s-a emis factură pentru cei 10.000 lei încasaţi de la Dumitru Marin. Eu am fost liber în ziua când Vanghelie Daniel Marian a venit şi a consumat la un eveniment cu mai multe persoane.
În vara anului 2013, într-o zi pe care nu mi-o mai amintesc, m-a sunat la telefon pe numărul meu 0766xxxxxx, Niculae Mircea Sorin care m-a întrebat dacă o zi anume din acea perioadă este liberă pentru a organiza un eveniment de cca. 80 de persoane. I-am spus că data respectivă este liberă şi putem organiza evenimentul. Am aflat despre ce este vorba a doua zi după discuţia telefonică cu Niculae Mircea Sorin, când a venit şi domnul Vanghelie la restaurantul Capşa, împreună, Niculae Mircea Sorin, stabilind cu cei doi meniurile. Astfel, Vanghelie Daniel Marian mi-a spus că urmează să facă un eveniment la care vor fi invitaţi mai mulţi oameni, aproximativ 80 de persoane. Despre felul evenimentului la care au făcut referire cei doi, am aflat ori de la Niculae Mircea Sorin ori de la patronul restaurantului Capşa, domnul Bucur Marin şi anume că se serbează ziua de naştere a domnului ministru Dan Nica. Bucur Marin şi Vanghelie Daniel Marian se cunoşteau foarte bine. A treia zi de la apelul telefonic al lui Niculae Mircea Sorin, în urma căruia m-a întrebat dacă poate organiza evenimentul respectiv, la restaurantul Capşa au venit mai întâi Niculae Mircea Sorin, câţiva invitaţi, apoi Vanghelie Daniel Marian, după care au apărut şi celelalte persoane invitate. Printre aceşti invitaţi am recunoscut următoarele persoane: Dan Nica, Bănicioiu (în prezent ministru), Remus Truică (a stat la eveniment cca. o oră), şi alte persoane din Partidul Social Democrat şi posibil domnul Videanu Adriean (care se mai întâlnea uneori cu Vanghelie Daniel Marian la restaurantul Capşa. În total au fost aproximativ 50-60 de persoane în restaurantul Capşa la acel eveniment (ziua de naştere a lui Dan Nica). La sfârşitul evenimentului, spre dimineaţă, a venit la mine Vanghelie Daniel Marian şi mi-a spus că nota de plată se va achita zilele următoare de către o persoană, fără să-mi spună despre cine este vorba. Vanghelie Daniel Marian îmi spunea de regulă despre plată următoarele: ori „las-o la mine”, ori „vorbeşti cu Mircea” ori „vine cineva să plătească.”
Eu am făcut nota de plată care era în valoare de 16.000 lei (RON). Vanghelie Daniel Marian m-a întrebat cât costă toată consumaţia făcută de el şi invitaţii respectivi, iar eu i-am spus că nota de plată este în valoare de 16.000 lei (RON). După cca. 3-5 zile de la acest eveniment, a venit la mine la restaurantul Capşa, domnul Dumitru Marin, patronul de la PREMIER PALACE, care mi-a spus că a fost trimis de Niculae Mircea Sorin să plătească toată consumaţia făcută de Vanghelie Daniel Marian, Dan Nica şi toţi invitaţii care au fost în restaurantul Capşa la evenimentul respectiv. Astfel, Dumitru Marin mi-a dat cash suma de 16.000 lei, reprezentând valoarea evenimentului respectiv. Nu-mi amintesc dacă i-am dat lui Dumitru Marin factura cu privire la consumaţia respectivă sau i-am dat-o lui Niculae Mircea Sorin. La unul din cei doi am dat factura dar nu-mi amintesc cui i-am dat-o. A treia dată când Dumitru Marin a plătit pentru Vanghelie Daniel Marian, a fost pe la sfârşitul verii lui 2013, când Niculae Mircea Sorin m-a contactat telefonic şi m-a întrebat dacă am în meniu vodă BELUGA GOLD, eu i-a spus că nu avem, iar acesta m-a întrebat dacă am de unde să-i comand vreo 20 de sticle. I-a spus că încerc să-i fac rost de sticlele de vodă cerute. Am sunat la Clubul Diplomaţilor duty free (zona Floreasca) unde am comandat 20 de sticle de vodă BELUGA GOLD. Marfa mi-a venit la restaurantul Capşa şi a fost facturată pe casa Capşa, ulterior încasându-se banii cash de la Dumitru Marin. Valoarea plătită de Dumitru Marin a fost de cca. 9.000 lei şi ceva. După ce mi-a venit marfa, l-am sunat pe Niculae Mircea Sorin şi i-am spus să vină să ia sticlele de vodă BELUGA GOLD, iar acesta a venit în ziua în care l-am sunat şi a luat de la mine sticlele respective. Ulterior, după două trei zile, a venit la restaurantul Capşa, domnul Dumitru Marin şi mi-a plătit cash suma de cca. 9.000 lei şi ceva, pentru sticlele de vodă BELUGA GOLD. Cei doi nu mi-au spus pentru ce au fost folosite sticlele, dar cred că erau pentru Niculae Mircea Sorin şi Vanghelie Daniel Marian. Era o regulă ca Niculae Mircea Sorin să se ocupe de aceste achiziţii pentru Vanghelie Daniel Marian şi să se intereseze de eventuale evenimente la care urma să participe Vanghelie Daniel Marian.