Recesiunea economică bate la ușă. Prognoză sumbră pentru piața din SUA. Raport

Sursa: Dreamstime.com

Marți, cea mai mare bancă privată din Germania, Deutsche Bank, își avertizează clienții cu privire la faptul că urmează o recesiune majoră. Conform CNN, în raport direct cu acest lucru ar fi creșterea inflației în SUA, fenomen ce va duce la blocaj economic, nu doar peste ocean, ci și în restul lumii.

La începutul lunii, Deutsche Bank a emis o prognoză mai optimistă, sugerând o recesiune ușoară în SUA, însă instituția financiară și-a reconsiderat evaluările, spunând clienților săi că va urma o perioadă caracterizată de o majoră recesiune.

Maximum istoric în ce privește inflația

Eforturile băncii americane Federal Reserve (Fed), menite să tempereze inflația, nu vor face față fenomenului economic negativ care urmează, conform CNN. Deutsche Bank estimează acum că fenomenul inflaționist din SUA urmează să atingă un maximum istoric, fiind nevoie de mult timp și efort pentru ca Fed să ajungă la o reducere a indicelui până la 2%.

În luna martie, rata anuală a inflației a ajuns la 8,5%, în vreme ce în februarie înregistra un procent de 7,9%. Economia americană va avea mult de suferit, spun germanii, asta pentru că Federal Reserve va dispune creșterea ratelor dobânzilor în mod agresiv.

„Considerăm că este foarte probabil ca Fed să apese și mai ferm pe frână și că va fi necesară o recesiune profundă pentru a reduce inflația", au scris economiștii Deutsche Bank în raportul cu titlul deloc optimist ", spun cei de la Deutsche Bank.

SUA, în proces de colaps economic

În SUA, economiștii au raportat cele mai rapide creșteri ale prețurilor de consum din ultimii 40 de ani, iar Moody's Analytics prefigurează o rată a șomajului scăzută până la cel mai mic nivel înregistrat din 1950 și până în prezent.

În scopul susținerii celor enunțate, banca germană a creat un indice al „distanței” dintre șomaj și inflație, utilizând datele din ultimii 60 de ani ale Fed.

Potrivit economiștilor germani, Federal Reserve se află mult mai în spatele curbei", față de anii 1980, când inflația a înregistrat cote extreme, forțând Banca Centrală americană să crească dobânzile la un record maximum, blocând întreaga economie.

Economia a fost împinsă într-un proces de recesiune majoră

Cei de la Deutsche Bank au sesizat și faptul că Fed nu a corectat depășirile legate de inflație și gradul de ocupare a forței de muncă, fără a împinge economia într-un proces de recesiune majoră.

Dat fiind faptul că piața muncii din SUA involuează, germanii estimează că „va fi nevoie de ceva mai puternic decât o recesiune ușoară", astfel încât corectarea inflației să fie obținută de americanii de la Fed.

De altfel, Deutsche Bank crede că o creștere a economiei SUA va fi posibilă abia în anul 2024, odată cu inversarea acțiunilor de reducere a inflației realizate de cei de la Federal Reserve, conform Antena3.