Evenimentul Zilei > International > Recep Tayyip Erdogan: Un război nuclear ar fi catastrofal. Nici măcar nu ar trebui să ne gândim la asta
Recep Tayyip Erdogan: Un război nuclear ar fi catastrofal. Nici măcar nu ar trebui să ne gândim la asta

Recep Tayyip Erdogan: Un război nuclear ar fi catastrofal. Nici măcar nu ar trebui să ne gândim la asta

Președintele turc Recep Tayyip Erdogan a declarat miercuri reporterilor că intrarea într-un război nuclear ar fi „catastrofală".

„Nici măcar nu ar trebui să ne gândim la asta, darămite să vorbim. Rezolvarea acestei probleme prin diplomație ar fi cel mai corect pas”, a subliniat Erdogan, informează Baha.

Înalți oficiali au condamnat recentele comentarii ale președintelui rus Vladimir Putin, potrivit cărora Moscova deține „diverse arme de distrugere” și este gata să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a se apăra. Washingtonul a subliniat că un astfel de război „nu poate fi câștigat” și, prin urmare, „nu ar trebui să fie purtat niciodată”.

Președintele turc a mai spus că banca centrală a țării va continua să reducă ratele dobânzilor și a susținut că astfel de acțiuni vor duce la scăderea inflației.

Comentariile vin după ce inflația din țară a ajuns la 80,10% în august, ceea ce a determinat Banca Centrală a Turciei să reducă rata dobânzii de referință repo pe o săptămână de la 13% la 12%, în ciuda faptului că alte bănci centrale au majorat ratele în încercarea de a reduce inflația.

În urma ultimei reduceri a ratei, lira turcească a atins un minim record față de dolarul american.

Trădarea lui Erdogan. Băncile din Turcia renunță la sistemul de plăți Mir al Rusiei

Postul de televiziune NTV din Turcia a transmis, miercuri, că nu mai e nicio bancă din țară care să accepte sistemul de plăți Mir. Potrivit Bloomberg, Turkiye Halk Bankası, TC Ziraat Bankasi și Turkiye Vakıflar Bankasi intenționează să oprească procesarea plăților prin intermediul Mir.

Decizia lor vine după ce două dintre marile bănci private din țară au luat o hotărâre similară săptămâna trecută. Președintele turc Recep Erdogan a discutat săptămâna trecută cu oficiali din sistemul financiar despre alternativele la sistemul rusesc Mir.

Erdogan nu s-a alăturat până în prezent sancțiunilor occidentale pentru invazia Rusiei în Ucraina și a avut rol de mediator la acordul privind exportul de cereale din Ucraina, susținut de ONU. Renunțarea la sistemul Mir al Rusiei indică o schimbare subtilă în atitudinea până acum neutră a lui Erd0gan, după vizita pe care a făcut-o în SUA, unde a participat la Adunarea Generală a ONU, conform The Moscow Times.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: