Recalcularea pensiilor. Simona Bucura Oprescu, noi explicații pentru pensionarii revoltați

Pensionari. Sursa foto: Pixabay

București. Simona Bucura Oprescu încearcă să-i liniștească pe pensionarii revoltați de recalcularea pensiilor. Mulți dintre cei care au lucrat în condiții grele, în trecut, s-au trezit cu drepturi mai mici, pe hârtie, după noua lege.

Ministrul Muncii dă asigurări că drepturile câştigate de cei care au lucrat în condiții grele vor fi menținute în plată. Un pensionar care încasează 10.000 de lei pensie, în prezent, dar a primit decizia cu 8.000 de lei, va continua să primească pensia aflată în plată.

Simona Bucura Oprescu reia explicațiile

Ministrul Muncii susține că cei ce au lucrat în condiții deosebite de lucru își păstrează drepturile câștigate prin vechile legi. Simona Bucura Oprescu a precizat că și noua lege menține, până în 2035, condițiile speciale și deosebite de lucru.

„Legea 360/2023 avem menţinerea până în 2035 a condiţiilor speciale şi deosebite de lucru. deşi solicitarea a fost de eliminare a posibilităţilor de pensionare anticipată, inclusiv a condiţiilor speciale şi deosebite de lucru, mă refer la condiţiile puse nu de noi, nu de Guvernul Ciolacu, nu de ministrul Muncii, nu de Ministerul Muncii, nu de Casa de Pensii.

Mă refer la condiţiile angajate în numele României de cei care au negociat şi semnat în numele României PNRR-ul. Sunt condiţii pe care a trebuit doar să le îndeplinim, dar drepturile câştigate de toate categoriile, fie că vorbim de mineri, de siderugişti, de cei din zonele de radiaţii, drepturile câştigate au fost menţinute. Acesta este şi motivul pentru care rămân cu acelaşi cuantum în plată”, a afirmat Bucura Oprescu.

Simona Bucura Oprescu. Sursa foto: Facebook

Noua lege conține condițiile speciale și deosebite

Simona Bucura Oprescu spune că noua lege a pensiilor aduce un echilibru între cei care au lucrat în condiții similare și au ieșit în perioade diferite la pensie. Ea dă asigurări că pensionarii aflați în plată nu vor pierde din drepturi, chiar dacă pe deciziile lor sunt înscrise venituri mai mici, după recalculare.

„Pe de altă parte, în noul cadrul legal avem în continuare condiţii speciale şi deosebite. Doar că este aplicarea legii după noua formulă, care formulă îi aduce pe toţi pensionarii, pe cei care ar fi meritat să aibă o pensie mai mare, dar nu o au, şi pe cei care au o pensie mai mare, au un beneficiu suplimentar pe care l-au obţinut deşi au muncit la fel cu alţii care au avut un cuantum al pensiei mai mic, îi aduc într-un echilibru.

Acesta este motivul pentru care, în urma recalculării, dacă avem situaţii în care avem cuantumul mai mic în urma recalculării, se menţine cuantumul în plată, iar de asemenea legea prevede clar, la articolul 84, alineatul 3, că în fiecare an valoarea punctului de referinţă se majorează cu inflaţia plus 50% din creşterea reală a câştigului salarial mediu brut. Ce înseamnă asta? Că în continuare absolut toate pensiile beneficiază de majorare”, a mai transmis ministrul Muncii.

Pensii. Sursa foto: INQUAM

Simona Bucura Oprescu evită să explice ce va fi după 1 ianuarie

Ministra Muncii a evitat să dea un răspuns despre ceea ce se va întâmpla cu pensionarii care au primit decizii mai mici decât drepturile în plată. Conform legii aceștia nu mai au dreptul la indexări o bună perioadă de timp. Bucura Oprescu spune că astfel de cazuri trebuie analizate individual.

Pe de altă parte, ministra Muncii pune accentul pe echitate pe care ar aduce-o noua lege a pensiilor pentru cei care s-au retras din activitate. Ea face referire la beneficiile pe care le primeau unii pensionari din aplicarea indicelui de corecție. Acest indice a fost eliminat din noul act normativ care propune o nouă formulă de calcul.

„Deci aici nu trebuie să generalizăm şi trebuie văzut caz cu caz situaţia pensionarului, dar repet, important este că pensionarii vor rămâne cu acelaşi cuantum în plată astfel încât cei care meritau să aibă aceleaşi drepturi cu cei care au avut deja beneficii suplimentare şi cel mai adesea vorbesc despre beneficiile obţinute datorită indicelui de corecţie.

Este corect ca un pensionar care a ieşit la pensie după 2011 să aibă indice de corecţie şi toţi ceilalţi pensionari care au ieşit pe legile începând cu legea 27/1966 până în 2011 să nu beneficieze de indice de corecţie?  Este corect ca unul care a ieşit în 2011 să aibă indice de corecţie 1,01, iar un pensionar care iese, să spunem, anul acesta sau anul trecut, să beneficieze de un indice de corecţie de 1,41?”, a explicat ministrul Muncii.