Recalcularea pensiilor militarilor, blocată de Curtea de Apel Cluj
- Adam Popescu
- 1 octombrie 2010, 23:21
Pensiile militarilor în rezervă, poliţiştilor, ofiţerilor SRI şi cele ale gardienilor din penitenciare vor rămâne, deoacamdată, la nivelul actual.
Motivul: magistraţii Curţii de Apel Cluj au admis o cerere formulată de şapte ofiţeri în rezervă privind suspendarea aplicării Hotărârii de Guvern 735/2010, care prevede recalcularea pensiilor militare.
Prin decizia Curţii de Apel Cluj, recalcularea tuturor pensiilor militare va fi îngheţată până la existenţa unei decizii definitive a justiţiei, care să arate dacă HG 735/2010 este legală sau nu. Avocatul Viorel Iepure, cel care a obţinut un prim succes în justiţie, a declarat că guvernul va face recurs, dar că, până la judecarea acestuia de către Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, sentinţa Curţii de Apel Cluj este executorie şi trebuie pusă în aplicare.
Motivul principal pentru care Curtea de Apel Cluj a admis să suspende aplicarea HG 735/2010 se referă la obligativitatea pensionarilor militari de a obţine acte pe baza cărora pensiile lor să fie recalculate.
"În lege nu se prevede nicio astfel de obligativitate, ci doar în această hotărâre de guvern, or, este nelegal ca o hotărâre de guvern să adauge la lege. După părerea mea, ca să le fie mai uşor şi să recalculeze toate pensiile militare aflate până la data de 1 ianuarie 2010, vor merge pe metoda recalculării pensiei pe baza salariului mediu pe economie. Astfel, s-a aruncat pisica în curtea pensionarilor militari, care, dacă nu aduc acte care să le ateste că au activat la o anume unitate şi în ce perioadă, atunci li se recalculează pensia pe baza salariului mediu", a mai spus avocatul Iepure.
Limita de 3.000 de lei nu este prevăzută în niciun act normativ
Avocatul clujean a mai spus că în nicio lege sau hotărâre de guvern nu se prevede pragul minim sau maxim de 3.000 de lei pentru pensiile militare. "Dacă un militar are 4.000 de lei şi i se recalculează la 1.600 de lei, atunci pensia care va fi plătită este de 1.600 de lei, şi nu de 3.000 de lei. Nu scrie niciunde că pensia-limită va fi de 3.000 de lei", a explicat avocatul Viorel Iepure.
Decizia Curţii de Apel Cluj a fost notificată deja către Ministerul Apărării Naţionale, Ministerul de Interne şi SRI. Într-un comunicat emis de Sindicatul Cadrelor Disponibilizate şi în Rezervă, semnat de colonelul în rezervă Constantin Monac, se arată că decizia Curţii de Apel Cluj este un prim succes pe drumul privind anularea HG 735/2010.
Comunicatul mai arată că pensionarii militari au fost supuşi la umilinţe de neacceptat: "Supunerea pensionarilor proveniţi din structurile de apărare, ordine publică la umilinţe incredibile, prin încălcarea prevederilor Constituţiei României, ale statutelor profesionale ale acestor categorii..., nu în ultimul rând, prin antiromânismul, minciuna şi impostura unor guvernanţi vremelnici".