Preşedintele Vladimir Putin, care se confruntă cu o revoltă a grupului Wagner, a discutat la telefon cu apropiatul său, Aleksandr Lukaşenko. Liderul de la Kremlin i-a explicat problemele cu care se confruntă Rusia.
Reacția Germaniei. Un purtător de cuvânt al guvernului german a anunțat că țara sa urmăreşte cu atenţie evenimentele din Rusia. „Guvernul urmăreşte cu atenţie evenimentele din Rusia”, a declarat un purtător de cuvânt al guvernului german.
Reacția Poloniei. Preşedintele Poloniei a avut consultări cu prim-ministrul şi cu Ministerul Apărării despre situaţia din Rusia. „În legătură cu situaţia din Rusia, în această săptămână am avut consultări cu prim-ministrul şi Ministerul Apărării”, a postat pe Twitter Andrzej Duda. „Cursul evenimentelor de dincolo de frontiera noastră de est este monitorizată pe măsură ce se desfăşoară”, a precizat el.
Reacția Marii Britanii. Și Ministerul Apărării din Regatul Unit a declarat că Rusia se confruntă cu cea mai mare ameninţare de securitate din perioada recentă. „În următoarele câteva ore, loialitatea forţelor de securitate ruse, şi în special a Gărzii naţionale a Rusiei, va fi esenţială pentru modul în care evoluează criza”, a transmis Ministerul Apărării de la Londra. „Aceasta reprezintă cea mai semnificativă provocare de securitate pentru statul rus din perioada recentă”, a adăugat Ministerul Apărării.
Putin a discutat cu Lukașenko
Preşedintele rus Vladimir Putin a discutat la telefon cu omologul său, care este şi principalul său aliat, Aleksandr Lukaşenko, despre problemele cu care se confruntă Rusia din cauza grupului paramilitar Wagner.
Lukașenko este prima persoană pe care Vladimir Putin a sunat-o după ce liderul Wagner, Evgheni Prigojin, s-a întors împotriva sa. „Preşedintele rus i-a telefonat în această dimineaţă preşedintelui belarus" pentru a-l informa "despre situaţia din Rusia”, a relatat Belta citând serviciul de presă al lui Lukaşenko.
Liderul de la Kremlin a mai promis că va distruge ceea ce a calificat drept o revoltă armată, după ce liderul mercenarilor Wagner, Evgheni Prigojin, a preluat controlul oraşului Rostov-pe-Don, în cadrul unei tentative de a înlătura conducerea armatei, potrivit Agerpress.
Prima reacție a președintelui Emmanuel Macron
Și Preşedintele francez Emmanuel Macron a anunțat că „urmăreşte îndeaproape situaţia” din Rusia şi rebeliunea Wagner. Şeful statului franxcez rămâne însă „concentrat asupra ajutării Ucrainei”, precizează preşedinţia franceză.
Gruparea paramilitară rusă Wagner, condusă de către Evgheni Prigojin, a acuzat Rusia de bombardarea oamenilor săi. După acest anunț, preşedintele rus Vladimir Putin a denunţat o „trădare” şi „o ameninţarea de moarte la adresa statului rus” şi s-a angajat să-i „pedepsească” pe cei care iau parte la ea.
Liderul de la Kremlin a mai spus că este o situaţie dificilă la Rostov-pe-Don şi a cerut oamenilor Wagner să-şi oprească rebeliunea şi să se desolidatizeze de şeful lor. La rândul său, Prigojin a cerut, într-o postare pe Telegram, să se întâlnească cu ministrul rus al Apărării Serghei Şoigu şi şeful Statului Major Valeri Gherasimov, ameninţând că se duce la Moscova, dacă nu vin ei la el. „A luat o decizie greșită. Păcat pentru el. Vom avea un nou președinte în curând”, este mesajul care a apărut pe un cont Telegram gestionat de grupul Wagner.
Regiunile Moscova şi Voronej se află în prezent în „regim de operaţiune antiteroristă” - care permite restrângerea deplasărilor şi multiplicarea controalelor.