Rebelii libieni: Zeci de mii de oameni închişi de regimul Gaddafi au dispărut

Rebelii libieni: Zeci de mii de oameni închişi de regimul Gaddafi au dispărut

În timp ce locul în care se află Muammar Gaddafi rămâne învăluit în mister, rebelii libieni se declară îngrijoraţi de soarta a peste 50.000 de oameni închişi în timpul regimului liderului de la Tripoli. Liderii insurgenţilor susţin că zeci de mii de opozanţi ai lui Gaddafi, închişi după izbucnirea revoltelor în februarie, sunt dispăruţi.

Conform calculelor făcute de rebeli, aproximativ 60.000 de opozanţi ai colonelului ar fi fost băgaţi în puşcării, la începutul anului, când au izbucnit revoltele. După victoria insurgenţilor din ultimele zile şi preluarea controlului în mai multe zone ale ţării, 11.000 dintre cei aflaţi în închisoare au fost eliberaţi, relatează ziarul "The Telegraph". Organizaţiile umanitare se tem că, după ce au fost descoperite tot mai multe cadavre ale opozanţilor, numărul prizonierilor executaţi în ulitma perioadă de forţele loiale lui Gaddafi ar putea creşte semnificativ. Numai în acest weekend au fost găsite cadavrele a 53 de oameni, într-un depozit. Se bănuieşte că victimele ar fi fost ucise de brigada militară condusă de unul dintre fiii lui Gaddafi, Khamis, una dintre cele mai temute din Libia.

"Numărul celor arestaţi în ultimele luni este undeva între 57.000 şi 60.000. Între 10.000 şi 11.000 de prizonieri au fost eliberaţi până acum. Şi atunci, unde sunt restul?", a afirmat unul dintre liderii rebelilor libieni. Printre teoriile vehiculate se numără şi aceea conform căreia prizonierii ar fi fost ţinuţi în buncăre subterane, care încă nu au fost depistate.

Mulţi dintre cei arestaţi şi închişi erau rebeli, însă alte câteva mii erau civili, bănuiţi de regimul Gaddafi că sprijină revoluţia.

Ne puteți urmări și pe Google News

Human Rights Watch a anunţat că deţine dovezi potrivit cărora forţele por Gaddafi au exacutat în mod arbitrar sute de civili, înainte ca oraşul Tripoli să cadă pe mâna rebelilor.