Realitatea Plus, amenințată cu insolvența! Mutare-șoc: S-a schimbat proprietarul cu acordul CNA

Realitatea Plus, amenințată cu insolvența! Mutare-șoc: S-a schimbat proprietarul cu acordul CNA Realitatea Plus, amendată, din nou, de CNA. Ce nereguli au fost găsite. Sursa foto: Arhiva EVZ

Licența Realitatea Plus, deținută de firma Geopol Internațional, asociați fiind fundația lui Maricel Păcuraru și fiica sa, Alexandra Păcuraru, a trecut la un alt proprietar cu acordul CNA. A trecut la un alt proprietar care este tot din familia care deține Realitatea Plus. Ca să scape licența de TV dintr-un proces de insolvență.

Realitatea Plus, televiziunea de știri deținută de Maricel Păcuraru, a cerut CNA schimbarea proprietarului licenței, ceea ce CNA a aprobat fără să clipească. Membrii CNA care au aprobat cererea în ședința din 20 iunie 2023 au fost: Monica Gubernat, Valentin-Alexandru Jucan, Dorina Rusu, Oana Dincă, Nicolaie Bălașa, Ionel Palăr, Ramona Sorescu, Rasvan Popescu, Mircea Toma. Ședința s-a desfășurat on-line. Președinte de ședință Monica Gubernat.

Potrivit comunicatului CNA, “s-a aprobat cedarea licenței audiovizuale de la S.C. GEOPOL INTERNAȚIONAL (București) către SC PHG MEDIA INVEST SRL (București) pentru Realitatea Plus/Realitatea Plus HD din București .Consiliul a aprobat în unanimitate solicitarea (dl. Răsvan Popescu nu a fost prezent în momentul votului)”.

O decizie cel puțin ciudată a CNA, întrucât deținătorul licenței Realitatea Plus, S.C. Geopol Internațional are datorii de peste 5 milioane de lei și avea deschis un proces de insolvență de o asociație care colectează bani datorați pentru prestațiile artiștilor. De altfel, potrivit datelor de la Registrul Comerțului din 2014, firma Geopol Internațional care deținea licența a mers în pierdere din anul 2018, aproape an de an, de cel puțin câteva sute de mii de euro pe an. O simplă verificare întreprinsă de membrii CNA ar fi indicat riscul comercial ridicat și automat ar fi ridicat semne de întrebare asupra legalității transferului de licență, adică înstrăinarea unui activ cu valoare.

Ne puteți urmări și pe Google News

Realitatea Plus, amenințată cu insolvența

"Uniunea Producătorilor de Fonograme din România (UPFR) – Asociaţia pentru Drepturile Conexe a depus în instanţă o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva Geopol International, firma care deţine licenţa TV pentru postul Realitatea Plus. Demersul vine după ce, pe 24 martie, asociaţia a câştigat un proces de încuviinţare executare silită.

Pe 9 mai, UPFR a depus o cerere de deschidere a procedurii de insolvenţă împotriva societăţii care operează Realitatea Plus.

Această solicitare de aplicare a Legii 85/2014 a dus la înregistrarea Dosarului nr.14212/3/2023, pentru care Tribunalul Bucureşti a programat un prim termen de judecată tocmai pe 14 septembrie 2023", scrie b1.ro, care citează site-ul Supervizor.

Faptul că vorbim despre o trecere a licenței în scopul eludării unor datorii, o dovedește faptul că licența rămâne în familie. Noul acționar este firma PHG Media Invest, deținută de Daniela Păcuraru. Coincidență de nume? Nici pomeneală...

De altfel, poanta-i veche, prostul este același: bugetul de stat! Sau alți datornici.

O veche schemă de eludarea datoriilor

Nu este prima dată când se apelează la această formulă. În 2019, Realitatea TV, după o insolvență de 6 ani în care nu a plătit nici un leu la stat, s-a închis. Lăsând 130 de milioane de lei gaură bugetului de stat și mutând toată televiziunea, cu o nouă licență, tot cu aprobarea CNA, pe o altă firmă.

Ce scria atunci Newsweek: “Vestea că, în sfârșit, Consiliul Național al Audiovizualului a decis retragerea licenței Realitatea TV nu l-a impresionat foarte tare pe Cozmin Gușă, cel care deține controlul televiziunii.

De câțiva ani, aceste are și licența pentru Realitatea Plus, post TV discret, dar activ. Tot marți, CNA a permis ca Realitatea Plus să preia programele Realitatea TV. Practic, Realitatea TV va continua să existe prin intermediul Realitatea Plus (...)

Realitatea Media SA a pierdut licența Realitatea TV din cauza datoriilor enorme: peste 320 de milioane de lei în general, din care aproape 130 de milioane de lei numai la stat. Prin comparație, deținătoarea licenței Realitatea Plus, Geopol International SRL, o duce foarte bine: are datorii de „numai" 4,2 milioane de lei (dar nici un leu nu este datorat statului, conform ANAF) și pierderi, în 2018, de aproape 120.000 de lei la venituri de aproape 1,2 milioane de lei.“ (septembrie 2019)

Dacă ai date sau informaţii care pot deveni o ştire, transmite-le pe adresa pont@evz.ro