Evenimentul Zilei > International > REACŢII după victoria relativă a lui Emmanuel Macron din partea principalilor LIDERI EUROPENI
REACŢII după victoria relativă a lui Emmanuel Macron din partea principalilor LIDERI EUROPENI

REACŢII după victoria relativă a lui Emmanuel Macron din partea principalilor LIDERI EUROPENI

Duelul pentru Élysée a creat două tabere şi dincolo de graniţele Franţei: În aşteptarea balotajului din 7 mai, liderii din Uniunea Europeană susţin, unii pe Macron, iar alţii s-au dat de partea lui Marine Le Pen, ceilalţi tac şi aşteaptă. Aparent neutră Moscova, care-şi menţine opţiunea de a nu dori să interfereze în procesele electorale ale altor ţări (''A spune că Rusia, sprijină unul sau altul dintre candidaţi este o greşeală'', a declarat purtătorul de cuvând al preşedinţiei ruse, Dimitri Peşkov). Peste ocean, Donald Trump preferă să tacă evitând orice comentariu despre Franţa.

Mai mult, ştirea că Macron, candidatul lui "En Marche" a câştigat majoritatea relativă, a fost primită cu mare satisfacţie de cancelarul german Angela Merkel, care i-a urat ''tot binele pentru următoarele două săptămâni'', subliniind propria susţinere în vederea ''unei Uniuni puternice, cu o economie socială de piaţă''. Ecoul ei au fost preşedintele Comisiei UE, Jean Claude Juncker şi vicele său Federica Mogherini: ''Acest rezultat- a scris pe Twitter înaltul reprezentant pentru Politica externă şi securitate- este speranţa şi viitorul generaţiei noastre'', scrie presa germană-

O aprobare totală a sosit pentru Macron de la comisarul european pentru Afaceri economice, Pierre Moscovici, exponent al partidului socialist francez: ''Voi vota pentru Emmanuel Macron şi pentru Europa. Este un candidat care este candidatul tuturor democraţilor şi al tuturor filoeuropenilor. Şi va avea susţinerea mea''., a declarat el, atenţionând francezii de riscul Le Pen: ''Noi trebuie să cântăm victoria, trebuie să luptăm împotriva falselor proclamaţii ale Frontului Naţional''.

Premierul italian Gentiloni l-a chemat la telefon pentru a-şi exprima satisfacţia pentru rezultat.

Pentru a felicita candidatul de centru şi a-l încuraja să ''învingă în bătălia împotriva extremei drepte'' în turul II, şeful guvernului grec, Alexis Tsipras, l-a suna imediat. Victoria lui Macron, a adăugat el, va servi la menţinerea ''unei strînse prietenii şi cooperări'' între Grecia şi Franţa, potrivit La Repubblica.

''Bravo Macron: provocarea acum începe. O provocare care priveşte şi Italia. Înainte, împreună'', a spus  ex-premierul italian Matteo Renzi, ''cine iubeşte idealul europenist ştie că adversarii sunt populiştii. Europa este un bun prea mare pentru a fi lăsată pe mâna tehnocraţilor''.

Reacţii despre Le Pen

Nu putea lipsi Nigel Farage, vechiul lider al partidului antieuropean din Marea Britanie, UKIP, care spune '' încă se poate întâmpla orice şi candidata de dreapta are multe şanse să câştige în turul II. Nimic nu este exclus''.

Potrivit lui Geert Wilders, şeful olandez al Partij "voor vrijheid", obţinerea a 21,5% de către Le Pen este ''o zi luminoasă pentru toţi patrioţii francezi şi nu numai, care doresc mai multă suveranitate naţională şi mai puţină Uniune Europeană şi imigraţie''.
Cu complimente pentru Le Pen a apărut şi Frauke Petry, de la Alternativa pentru Germania care-l numeşte pe Macron ''un Pinocchio elegant''

În ultima categorie intră cei care nu ţin cu niciunul dintre candidaţi, cei care n-au tăria şi bărbăţia să-şi exprime satisfacţia, insatisfacţia sau de-a dreptul nepăsarea. Aceştia sunt liderii de paie ai Europei care aşteaptă finalul apoi să se poziţioneze.

 

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: