Reacții după “Enescu Experience 2016”: „Românii din diaspora să promoveze în străinătate muzica clasică românească”
- Anca Simionescu
- 19 iulie 2016, 20:43
Violonistul Alexandru Tomescu și violistul Cristian Andraș au oferit cursuri de excelenţă tinerilor violonişti și violiști din comunităţile româneşti
Lecțiile au fost ținute de violonistul Alexandru Tomescu, alături de lectori cu reputație internațională, dirijorul Tiberiu Soare, prof de Violă Cristian Andriș, prof. vioară Mihaela Tomescu, arh. Tudor Patapievici, lector branding personal Anca Gheorghe.
“Am învățat multe lucruri practic, am avut ore individuale de vioară și au fost și alte cursuri teoretice despre muzică. Mi-a plăcut foarte mult modul în care ne-a vorbit maestrul Tiberiu Soare despre George Enescu și cele 4 straturi din opera sa: stratul francez, stratul german, stratul românesc si cel bizantin. Am fost surprins că profesorii ne-au vorbit din propria lor experiență și ne-au spus ce dificultăți au întâmpinat. A fost foarte fain. Pot spune că mi-am făcut noi prieteni în domeniul muzicii, că Masterclass-ul mi-a dat puțin de gândit referitor la faptul că trebuie să ne promovăm mai mult muzica. Eu personal nu prea am cântat muzica românească a lui George Enescu sau Ciprian Porumbescu și eu zic că e un prim pas ca românii din diaspora să promoveze în străinătate muzica clasică românească. Cred că ideea care mi-a rămas din acest Masterclass este să fim noi înșine și să ne bucurăm de muzică”, a spus Andrei Mamare, student la Londra.
Scopul principal al Masterclass-ului a fost ca timp de 7 zile, tinerii muzicieni să perfecţioneze tehnica de interpretare prin studiu interpretativ individual personalizat, studiu în grup, demonstraţii de virtuozitate însoţite de prezentări și explicaţii, cursuri de atitudine scenic și stăpânire a emoțiilor, precum și cunoașterea și intelegerea profunda a lucrarilor marelui nostru compositor, George Enescu. Fiecare participant a pregatit pentru curs cel putin o lucrare semnata de Enescu, istoria muzicii româneşti, viaţa şi opera marelui muzician George Enescu, pregatirea pentru susținerea concertului final, dar și cursuri despre prezentarea și construcția unui brand personal în lumea muzicală cu exemple și posibilități de promovare media.
“Întâlnirea cu Alexandru Tomescu a fost una deosebită pentru mine, ca artist și ca student care abia învață. Mereu când venea la noi la Chișinău ne minuna cu sunetul și interpretările lui și de această dată mă bucur că am avut oportunitatea să interacționez direct și să schimbăm impresii”, a povestit Lia Rusu, o studentă din Chișinău.
Și pentru Ion Moșneagă, elev în Londra, experiența e de neuitat. “Am venit să iau tot ce e mai bun de la acești doi profesori minunați: Mihaela Tomescu și Alexandru Tomescu. Mihăileni este un loc frumos, relaxant și totodată am lucrat în fiecare zi foarte mult și foarte productiv. Alexandru Tomescu este un violonist cu așa multă experiență, îți arată ce a vrut să spună compozitorul (în lucrările lui), că trebuie să respectăm compozitorul și să interpretăm cât mai frumos și mai expresiv. La început studiezi lucrarea, revezi partitura, o mai asculți și tot așa... Și experiența crește și tu crești și părerile cresc și publicul crește și emoțiile cresc...infinit“.