Uniunea Salvaţi România susţine că decizia Curții Constituționale a României  de a respinge proiectul de revizuire a Constituţiei pe care l-a iniţiat împreună cu PNL ,,ignoră votul a peste 6,4 milioane de români”. În același timp, USR anunţă că va continua lupta la nivel parlamentar pentru transpunerea rezultatelor referendumului din 26 mai, cât şi pentru adoptarea iniţiativei civice ,,Fără penali în funcţii publice”.

Preşedintele USR, Dan Barna a declarat că: ,,Actualii judecători ai Curţii Constituţionale au dovedit, din păcate încă o dată, prin decizia de astăzi, că sunt vârful de lance al penalilor din politica românească, lăsând acestora portiţa de a-şi acorda amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Aşteptăm motivarea deciziei CCR, dar sunt greu de imaginat argumentele pentru care nu putem revizui Constituţia astfel încât să respectăm rezultatele referendumului din 26 mai şi să scriem explicit interdicţia de amnistie şi graţiere pentru faptele de corupţie. Decizia de astăzi a CCR ignoră votul a peste 6,4 milioane de români şi arată, o dată în plus, cât de vitală este, pentru funcţionarea statului de drept şi a democraţiei, o reformare a CCR şi o depolitizare a acestei instituţii.”

La rândul său, deputatul USR Silviu Dehelean susține că: ,,Vestea bună de la CCR pentru ziua de azi e că <<Fără penali în funcţii >> a trecut din nou de filtrul CCR. De asemenea, extinderea numărului de titulari ai sesizării CCR în materia ordonanţelor de urgenţă este acceptată drept constituţională. Nu de alta, dar nu avem aşteptări prea mari de la noul Avocat al Poporului, Renate Weber, şi nici de la capacitatea coaliţiei PSD-ALDE de a reda Parlamentului funcţia legislativă în probleme importante. A se vedea şi Codul administrativ, adoptat prin OUG. Vestea proastă este că va trebui să aşteptăm motivarea deciziei de azi pentru a înţelege în ce fel încalcă limitele revizuirii propunerea noastră de a excepta infracţiunile de corupţie de la aplicarea amnistiei şi graţierii.”

Oficiali ai CCR au declarat, pentru AGERPRESS că judecătorii Curții Constituţionale a României au decis că trebuie lăsat la latitudinea legiuitorului să stabilească pe cine amnistiază. Aceştia au amintit de dreptul preşedintelui de a acorda graţierea individuală, care se dă, în primul rând, pentru motive umanitare, şi au adăugat că este greşit să i se interzică şefului statului să graţieze un condamnat pentru motive ce țin de viaţă şi sănătate.Totodată oficialii CCR au explicat că: ,,S-a constatat că încalcă prevederile articolului 52 textul ce se referă la exceptarea de la posibilitatea amnistiei şi graţierii a faptelor de corupţie. Această exceptare afectează prevederi ale alineatului 2, articolul 52 ce stipulează că prin revizuire nu pot fi încălcate drepturile şi libertăţile fundamentale.”