Ambasadorii Siriei din mai multe țări vor fi expulzați. MAE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri sirian la Bucureşti

Ambasadorii Siriei din mai multe țări vor fi expulzați. MAE l-a convocat pe însărcinatul cu afaceri sirian la Bucureşti

Franța, Germania, Marea Britanie, Italia, Spania, Bulgaria, Olanda, Elveţia, Canada, SUA și Australia au decis să-i expulzeze pe ambasadorii Siriei în aceste țări, au anunțat oficialii acestor state, citaţi de agenţiile internaţionale.

UPDATE 2: Secretarul de stat Dan Petre l-a convocat la sediul MAE român pe însărcinatul cu afaceri a.i. al Republicii Arabe Siriene la Bucureşti. Secretarul de stat a condamnat ferm violenţele incalificabile comise, recent, în localitatea Hula, în apropierea oraşului Homs, soldate cu moartea a peste 100 de persoane, dintre care aproape jumătate copii.

Dan Petre a exprimat profunda indignare faţă de astfel de acte, care sunt de natură să ameninţe inclusiv stabilitatea şi securitatea regională, precizează un comunicat al MAE, remis EVZ.

MAE român a făcut apel la regimul sirian să înceteze de urgenţă orice formă de violenţă şi a solicitat punerea în aplicare cu rigurozitate si în întregime a planului emisarului comun al ONU şi Ligii Statelor Arabe, Kofi Annan, în conformitate cu rezoluţia Consiliului de Securitate al ONU nr. 2043, şi susţinerea în totalitate a misiunii de observare a ONU în Siria (UNSMIS).

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 1: Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei siriene din Sofia, Salah Soukkar, şi alţi doi diplomaţi sirieni vor fi expulzaţi din Bulgaria, anunță Ministerul bulgar al Afacerilor Externe.

Diplomaţii urmează să părăsească Bulgaria în termen de 72 de ore. Bulgaria îşi va închide ambasada de la Damasc, iar diplomaţii vor fi rechemaţi la Sofia, se mai afirmă în comunicat.

Pe de altă parte, circa 40 de reprezentanţi ai opoziţiei siriene (Consiliul Naţional Sirian, Consiliul Naţional Kurd şi Blocul Naţional al Triburilor Siriene) s-au reunit, ieri, lângă capitala bulgară, Sofia, decişi să amelioreze coordonarea între ei, să pună capăt masacrelor din Siria şi să ducă la schimbarea regimului de la Damasc, anunță MAE bulgar. Întâlnirea de la Sofia, care a fost ţinută în secret până în ultima clipă, a fost prima reunindu-i pe reprezentanţii celor trei principale forţe de opoziţie. Reacții internaționale după masacrul de la Hula ”Ideea unei acțiuni coordonate este în discuție”, a indicat un diplomat european, înaintea reuniunii ambasadorilor celor 27 de state UE, programată pentru această după-amiază, în care va fi abordată situația din Siria, după masacrul de la Hula, de săptămâna trecută, care a provocat moartea a 108 de persoane, inclusiv 30 de copii.

Președintele francez, Francois Hollande, a anunțat anterior că ambasadoarea Siriei la Paris, Lamia Chakkour, va fi expulzată, astăzi sau mâine, precizând că nu este vorba despre o decizie unilaterală a țării sale, ci despre una luată împreună cu partenerii săi.

Şeful statului francez a afirmat de asemenea că ”reuniunea 'Prietenii Siriei urmează să aibă loc la începutul lunii iulie”.  ”Discutăm cu Rusia, care joacă de asemenea un rol, şi mă voi întâlni cu preşedintele Vladimir Putin vineri”, a mais spus liderul de la Elysee. La rândul său, ministrul francez de Externe, Laurent Fabius, a declarat că preşedintele sirian Bashar al-Assad ”trebuie să părăsească puterea”. ”Bashar al-Assad este ucigaşul propriului său popor. El trebuie să părăsească puterea şi cu cât o va face mai repede, cu atât va fi mai bine”, a subliniat Fabius, reluând discursul fostului executiv francez condus de Nicolas Sarkozy. <iframe width="633" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/jffUNQw8Fl8" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>