Evenimentul Zilei > Actualitate > Reacţia Patriarhiei în cazul „Refrene legionare la «Petru Vodă»”: Nu e responsabilitatea noastră
Reacţia Patriarhiei în cazul „Refrene legionare la «Petru Vodă»”: Nu e responsabilitatea noastră

Reacţia Patriarhiei în cazul „Refrene legionare la «Petru Vodă»”: Nu e responsabilitatea noastră

Într-un comunicat de presă publicat pe site-ul agenţiei de ştiri a BOR, Patriarhia Română reacţionează în faţa controversei iscate de intonarea unor refrene legionare la Mănăstirea "Petru Vodă", din judeţul Neamţ, subliniind că responsabilitatea revine, în acest caz, Arhiepiscopiei Iaşilor.

Biroul de presă al Patriarhiei Române a reacţionat astăzi la informaţiile publicate de EVZ în articolul "Căpitanul renaşte pe YouTube cu voia duhovnicului Iustin Pârvu", susţinând că nu e în sarcina instituţiei "să cerceteze şi să ia măsurile care se impun în caz de indisciplină canonică şi administrativă".

"Este regretabil faptul că unii jurnalişti nu cunosc modul de organizare specific al Bisericii Ortodoxe Române şi treptele de responsabilitate din interiorul acesteia. Astfel, aceştia confundă Patriarhia Română cu o instituţie de stat şi transferă spre Patriarhie orice responsabilitate locală, ignorând autonomia şi responsabilitatea eparhiilor", arată comunicatul.

Precizările BOR sunt lovite însă de nulitate, din moment ce, în niciun punct al materialului jurnalistic invocat, Patriarhia nu este făcută responsabilă pentru iniţiativa maicilor de la "Petru Vodă" de a-l aniversa pe duhovnicul Iustin Pârvu cu refrene legionare.

Singurele referiri la instituţia condusă de PF Daniel consemnează refuzul BOR de a reacţiona oficial. "Solicitaţi încă de vineri să exprime un punct de vedere în legătură cu imaginile şi evenimentele de la "Petru Vodă", reprezentanţii Patriarhiei Române şi ai Arhiepiscopiei Iaşi nu au răspuns cererii EVZ până la ora închiderii ediţiei", precizează textul.

De altfel, EVZ nu este singura instituţie media care s-a lovit de tăcerea Patriarhiei. HotNews, care a prezentat duminică filmuleţele de la "Petru Vodă", scrie că "am încercat de mai multe ori, pe parcursul zilei, să îl contactăm pe purtătorul de cuvânt al Bisericii Ortodoxe Române, Constantin Stoica, însă acesta nu a răspuns la telefon și nici la mesajul HotNews.ro, prin care îi era solicitată o poziție oficială în acest caz."

  • EVZ a trimis Patriarhiei imaginile controversate încă de joi seară, solicitând un punct de vedere. Instituţia nu a răspuns, deşi probabil ar fi putut trimite o reacţie similară celei publicate astăzi: "nu suntem instituţie de stat şi nu e responsabilitatea noastră". BOR preferă, după toate datele, să regrete că "unii jurnalişti nu cunosc modul de organizare specific al Bisericii Ortodoxe Române", evitând însă să ofere piste clare celor care îi solicită reacţia, într-o problemă de interes public.

Comunicatul de presă mai arată că "la Patriarhia Română nu s-a primit până astăzi, 21 februarie 2011, niciun protest privind cazul menţionat în articolul citat mai sus". Din informațiile EVZ (vezi imaginea de mai jos) însă, vineri dimineață, Centrul pentru Monitorizarea și Combaterea Antisemitismului a trimis pe adresa electronică a Patriarhiei o informare oficială.

"Potrivit principiului autonomiei eparhiale, mănăstirea Petru Vodă (judeţul Neamţ) se află în jurisdicţia canonică a Arhiepiscopiei Iaşilor. Prin urmare, Arhiepiscopia Iaşilor este singura autoritate bisericească abilitată să cerceteze şi să ia măsurile care se impun în caz de indisciplină canonică şi administrativă în unităţile bisericeşti din subordinea sa", se mai arată în comunicatul de presă.

"Patriarhia Română nu iniţiază şi nu promovează mişcări rasiste, xenofobe, antisemite sau de învrăjbire pe motive religioase ori etnice deoarece acestea sunt contrare Evangheliei iubirii faţă de toţi oamenii", încheie Patriarhia.