Reacția lui Victor Ciutacu după ce a fost sancționat de CNA: „M-am autoproclamat în direct vocea homosexualilor”. Video

Sura foto: Razvan Valcaneantu/EVZ

Victor Ciutacu a avut o reacție ironică la adresa Consiliului Naţional al Audovizualului, după ce emisiunea sa a fost sancționată cu avertisment. Sancțiunea a fost aplicată din cauză că realizatorul nu ar fi invitat nici un reprezentant al comunitaţii LGBTQA+ la o dezbatere pe tema înlocuirii cuvintelor „mamă” și „tată” cu „părinte 1”, „părinte 2”.

Subiectul privind înlocuirea apelativelor „mamă” și „tată” cu „părinte 1” și „părinte 2”au făcut valuri, în mai multe state europene, în urmă cu câțiva ani. La momentul respectiv, în Franța, iar mai apoi în Parlamentul European a existat o astfel de propunere, de înlocuire a celor două cuvinte care desemnează părinții din documentele oficiale, motivată de dorința de a elimina orice formă de discriminare.

Subiectul a fost devbătut, zilele trecute și în emisiunea lui Victor Ciutacu, în absența reprezentanților părților implicate, iar acest lucru i-a adus o sancțiune din partea CNA. Drept urmare, realizatorul TV a postat un mesaj în care comentează decizia Consiliului.

„În semn de protest față de represiunea nedreaptă la care mă supune CNA, m-am autoproclamat în direct vocea homosexualilor la Punctul culminant. Așa că vă invit să luați act de noua mea declarație publică de interese. Orice acțiune îndreptată împotriva mea va fi urmată, în mod firesc, de plângerea aferentă pe care o voi depune la CNCD. Dacă nici asta nu mai e discriminare, atunci nimic nu mai e. Și salut pe această cale intenția lui Octavian Hoandră de a se declara și el, din solidaritate cu mine, homosexual. A venit vremea să ieșim, în grup, din catacombe și să devenim, oficial, corecți politic și, din prevedere, sexual”, a scris Victor Ciutacu într-o postare pe Facebook, conform Romania TV.

O recomandare care a suscitat numeroase controverse

Subiectul înlocuirii apelativelor „mamă” și „tată” din documentele oficiale a apărut în urmă cu cîțiva ani și a suscitat dezbateri aprinse, pro și contra, în perioada 2018 – 2021. Totul a pornit de la o inițiativă legislativă din Parlamentul Franței care propunea pentru înlocuirea celor două cuvinte din documentele oficiale. Autorii proiectul de lege își justificau propunerea prin dorința de a nu discrimna reprezentanții minorităților LGBTQA+.

Tot în acest sens, a existat și o recomandare făcută funcționarilor din Parlamentul European, din 2021. Motivată de dorința de a nu ofensa și discrimina reprezentanții minorităţilor etnice, religioase, sexuale sau persoanele cu dizabilităţi, direcția de personal a instituției europene le-a recomandat angajaților, primtr-un ghid, să evite folosirea anumitor cuvinte, în exprimare, care ar putea avea conotații negative pentru anumite categorii. Între altele s-a ajuns și la recomandarea a înlocui, în exprimarea oficială, a termenilor „mamă” și „tată”.

La momentul respectiv, anii 2018 – 2021, recomandarea a stârnit un val de dezbateri aprinse promovate de cei care au înțeles că  Bruxelles-ul dorește eliminarea acestor cuvinte din vocabularul de zi cu zi.