Evenimentul Zilei > Justitie > Reabilitarea blocurilor i-a adus încă două mandate de primar lui Chiliman, și un dosar la DNA
Reabilitarea blocurilor i-a adus încă două mandate de primar lui Chiliman, și un dosar la DNA

Reabilitarea blocurilor i-a adus încă două mandate de primar lui Chiliman, și un dosar la DNA

Primarul Sectorului 1 aștepta, aseară, verdictul Curții Supreme: cercetat în libertate sau arestat pentru 30 de zile. Procurorii DNA îl acuză de fapte grave de corupție

Primarul Sectorului 1, Andrei Chiliman (68 de ani), era aseară, la închiderea ediției, în fața judecătorilor Curții Supreme, care urmau să decidă pe propunerea procurorilor DNA de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Acuzațiile DNA

Politicianul a fost reținut joi seară și acuzat de constituirea unui grup infracțional organizat și complicitate la trafic de influență, în formă continuată. Alături de Chiliman, în boxa arestaților mai erau: Vlad Moisescu (vicepreședinte PNL), Ioana Costescu (consiliera persoanlă a lui Chiliman) și Ion Brad (consilier local la Sectorul 1- trezorierul PNL Sectorul 1). Copreşedintele PNL, Alina Gorghiu, a anunțat, ieri, că dacă Andrei Chiliman va fi arestat, va fi suspendat din funcție, conform statutului partidului.

Potrivit datelor din referatul DNA, Moisescu este cel care ar fi constituit grupul infracțional organizat, cu scopul de a obține comisioane, cuprinse între 10% și 15% din valoarea lucrărilor atribuite pe criterii clientelare, de firme care erau favorizate în câștigarea contractelor publice. Chiliman ar fi garantat favorizarea societăților agreate în cadrul procedurilor de atribuire a contractelor și, ulterior, pe parcursul derulării acestora. Procurorii susțin că Moisescu ar fi susținut interesele firmelor Straco- controlată de frații Traian și Alexandru Horpos, și Romptrest- controlată de Florian Walter, pentru a câștiga contracte cu Primăria Sectorului 1.

Cele mai multe contracte semnate de Straco cu Primăria Sectorului 1 sunt cele de reabilitare termică a unor blocuri. Reabilitarea a fost una din principalele promisiuni ale lui Chiliman în campania electorală pentru ultimele două mandate.

„AFACEREA”

● O altă societate favorizată era Romair Consulting – controlată de Gheorghe Boeru. Acesta ar fi plătit 300.000 lei pentru a fi favorizată la contractele cu Hidro Prahova. De altfel, acest dosar a fost constituit în urma investigațiilor derulate de DNA Ploiești întrun alt dosar, în care mai sunt cercetați: Iulian Herțanu, cumnatul premierului Victor Ponta, parlamentarii Sebastian Ghiță și Vlad Cosma, președintele suspendat al CJ Prahova, Mircea Cosma, directorul SC Grossman, Ilie Drăgan și directorul Hidro Prahova, Adrian Semcu.

● DNA arată că Moisescu (foto) și Costescu contactau afaceriști cărora le pretindeau comisoane în schimbul contractelor publice.
● În unele cazuri s-a ajuns și la amenințări la adresa celor care refuzau să „cotizeze”.

● Moisescu solicita ca o parte din comisionul pretins să fie plătit prin achitarea unor servicii de publicitate la televiziuni.

● Banii erau remiși în numerar direct lui Moisescu, la biroul acestuia din cartierul Primăverii sau la sediul PNL Sector 1.

● Brad era cel care se ocupa de gestionarea banilor.

● Banii erau împărțiți: Chiliman- 30%, Moisescu- 15%, Costescu- 15%, Brad Ion- 15 %, PNL – Sectorul 1- 10 %, alți funcționari complici 15%.