Prețurile RCA vor scădea din toamna acestui an. Schimbări pentru șoferi

Prețurile RCA vor scădea din toamna acestui an. Schimbări pentru șoferi RCA. Sursa foto: Arhiva EvZ

În urma modificărilor propuse de ASF se așteaptă o reducere a prețurilor RCA pentru toți conducătorii auto din România, începând din toamna acestui an.

Finalizarea procesului de integrare a AIDA, care este baza de date privind asigurările RCA administrată de Biroul Asiguratorilor de Autovehicule din România (BAAR), cu sistemele de date ale Poliției Române, Companiei Naționale de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) și Registrului Auto Român (RAR), alături de implementarea modificărilor propuse de Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) la Legea 132/2017 referitoare la asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto (RCA), se așteaptă să conducă la diminuarea prețurilor RCA încă din toamna acestui an.

Tarifele RCA ar urma să scadă

ASF vrea să interconecteze AIDA cu sistemele Poliței Române, RAR și CNAIR pentru a avea o imagine mai clară asupra domeniului. Centrul va fi AIDA, baza de date gestionată de BAAR.

Acolo se adună datele de la asigurători, care, la rândul lor, pot extrage date. Vrem ca în septembrie 2024 aceste baze de date să fie interconectate la AIDA. La discuții au participat toți, au fost constructivi. E un mare pas înainte”, a declarat pentru Profit.ro Sorin Mititelu, vicepreședinte ASF pentru piața asigurărilor.

Ne puteți urmări și pe Google News

Prin sugestiile propuse de ASF, care includ implementarea unui ghid de conduită pentru asigurători, revizuirea sistemului bonus-malus și conectarea AIDA cu alte baze de date, autoritatea vizează o stabilire mai echitabilă a prețului RCA.

În același timp, se pregătesc sancțiuni mai severe, posibilitatea vânzării în rate și introducerea conceptului de franșiză.

„Toate acestea vor avea un impact direct asupra tarifului RCA și este de așteptat o ușoară scădere a tarifelor, din toamnă”, a mai adăugat vicepreședintele ASF.

RCA

ASF. Sursa foto: Facebook

De ce au crescut prețurile polițelor în ultimii doi ani

Sorin Mititelu consideră că majorarea tarifelor RCA din ultimii doi ani a fost în principal rezultatul revenirii la un nivel normal al ratei combinate a daunei în această sferă de activitate.

Cifrele din ultimii ani arată că, la nivelul pieței, rata combinată a daunei era supraunitară, se situa între 120% și 140%. Normal ar fi ca rata combinată a daunei să fie 100%. Conjunctural, poți să ai rata combinată a daunei supraunitară, dar această situație nu trebuie să devină permanentă”, a spus acesta.

Conform declarațiilor vicepreședintelui ASF, este ireal ca sectorul asigurărilor să opereze pe termen lung cu o rată combinată a daunei de 120% sau 140%.

În încercarea de a readuce rata combinată a daunei la un nivel normal, adică 100%, este de așteptat ca tarifele să crească, așa cum s-a întâmplat în ultimii doi ani, când tariful de referință, reprezentând o medie a mediilor, a înregistrat o creștere de 40%.

RCA

Asigurare RCA. Sursa foto: Arhiva EVZ

Inflația, un factor ce a dus la majorarea prețurilor RCA

De asemenea, la creșterea tarifelor RCA a contribuit și inflația.

„În ultimii doi ani, România a avut inflație de două cifre, fapt ce s-a văzut în creșterea costurilor cu manopera, cu piesele de schimb, cu salariile", a afirmat vicepreședintele ASF.

El a menționat că prioritatea instituției este să păstreze o rată combinată a daunei la un nivel sănătos în ceea ce privește asigurările RCA.

Ne interesează un grad de cuprindere mai mare pe RCA. Ne mai interesează și un început de creștere a gradului de satisfacție pe RCA, un produs obligatoriu la cumpărare, dar nu și la satisfacție. Practic, vrem să vedem o scădere a numărului de petiții pe acest segment de piață, iar ultimele cifre anunțate de instituție indică o tendința de scădere.

Avem în piață jucător maturi, cu un nivel de expertiză locală, regională și internațională care, în mare măsură, oferă pieței un nivel de confort", a mai explicat  Mititelu.