Evenimentul Zilei > Social > Anunț de ultimă oră de la Consiliul Concurenței. Ce se întâmplă cu RCA. Toți șoferii trebuie să știe!
Anunț de ultimă oră de la Consiliul Concurenței. Ce se întâmplă cu RCA. Toți șoferii trebuie să știe!

Anunț de ultimă oră de la Consiliul Concurenței. Ce se întâmplă cu RCA. Toți șoferii trebuie să știe!

Într-un interviu acordat pentru emisiunea „Neatza cu Răzvan și Dani”, șeful Consiliului Concurenței, Bogdan Chirițoiu a transmis vești importante pentru șoferi, explicând ce s-ar putea întâmpla cu polițele RCA.

Acesta a declarat că momentan există numai niște propuneri, dar este posibil ca acestea să ajungă să fie aplicate. „Este un lucru pe care vrem să-l facem. Pentru că polița RCA trebuie să reflecte, în primul rând, riscul de accident, care ține de șofer, nu de mașină”, a spus Bogdan Chirițoiu comentând ideea ca, pe viitor, Asigurarea de Raspundere Civila Auto (RCA) să fie încheiată pe numele șoferului, nu al proprietarului autoturismului, scrie Cancan.  

Evident că, dacă sunt mai mulți conducători auto care împart aceeași mașină, prețul poliței RCA va trebui să fie adaptat în consecință. Știu că atenția opiniei publice s-a concentrat pe această propunere. Nu este însă ceva iminent, nu mă aștept ca această propunere să fie introdusă în lunile următoare. O schimbare legată de RCA va avea loc în câteva luni, dar nu cred că această propunere va fi preluată acum, avem alte priorități”, a precizat șeful Consiliului Concurenței, intervievat în cadrul emisiunii ”Neatza cu Răzvan și Dani”.

Bogdan Chirițoiu a spus că introducerea, în 2016, când s-a modificat legislația în domeniu, a polițelor pe o lună a fost o greșeală. „Din păcate oamenii uită sau nu vor să-și reînoiască polița, astfel că numărul șoferilor care circulă fără RCA a crescut în ultima perioadă. De ce este important acest lucru? Pentru că dacă luăm suma cheltuielilor pe reparații, ea trebuie acoperită din banii plătiți pe RCA. Dacă plătesc mai puțin, evident polița va fi mai scumpă. Deci acesta este obiectivul nostru: să facem ca polița RCA să fie cât mai ieftină. Și văd că ea este deja mai ieftină decât a fost anul trecut sau acum doi ani. Dacă vrem să o vedem mai ieftină, trebuie să avem în vedere două lucruri: să fie câți mai mulți oameni care plătesc polițe RCA, și de aceea am dori să revenim la sistemul pe șase luni sau pe un an. Doi, să avem grijă să nu crească prețul reparațiilor”, a detaliat Bogdan Chirițoiu.

În cazul în care mai multe persoane împart aceeași mașină, șeful de la Concurență a declarat că „atunci, prețul poliței RCA va fi adaptat acestei situații. Să ajungem însă acolo și vom vedea cum trebuie să procedăm. Legea o facem după cum e logic să fie fie legea. Legile se pot schimba, dar trebuie să aibă coerență intelectuală, sens economic. Dar repet, prioritățile sunt acum altele, cum facem să fie cât mai multe polițe RCA și cum facem să nu coste foarte mult service-ul”, a subliniat șeful Consiliului Concurenței.