Sportivul care în 1993 câştiga turneul de la Wimbledon, la juniori, a fost eliminat ieri în calificări.
Turneul "BRD Năstase Ţiriac Trophy" a programat ieri primele meciuri de pe tabloul principal. Cea mai importantă competiţie de tenis din România se desfăşoară în perioada 19-25 septembrie, la arenele BNR din Bucureşti, iar premiile totate ajung la suma de 422.950 de euro.
"Am simţit că nu o să mai pot reveni"
Openul României a ajuns la ce-a de-a 19-a ediţie şi, de-a lungul timpului, întrecerea a fost câştigată de nume importante ale tenisului mondial.
La debut, în 1993, învingătorul a fost croatul Goran Ivanisevici. Printre alţi câştigători s-au numărat austriacul Thomas Muster (1995), ibericii Alberto Berasategui (1996) şi David Ferrer (2002), francezul Gilles Simon (2007 şi 2008), şi Juan Ignacio Chela (2010).
Răzvan Sabău (34 de ani) a jucat ieri în ultimul tur al calificărilor, contra francezului Florent Serra. Românul a pierdut şansa de a intra pe tabloul principal, fiind învins în două seturi, scor 1-6, 6-7(3).
În finalul setului doi, Sabău a acuzat o accidentare la gleznă şi, după intervenţia medicului, a tras de el pentru a termina meciul. "Am avut ghinion să mă accidentez. Am fost de două ori operat la cot, ultima oară în 2006, iar atunci am simţit că nu o să mai pot reveni la nivel înalt", ne-a declarat ieri Sabău.
Copil se bate cu Crivoi
Astăzi va avea loc una dintre cele mai interesante partide ale primului tur, între românii Marius Copil şi Victor Crivoi.
Tot în primul tur, Adrian Ungur va evolua împotriva cehului Lukas Rosol, iar Victor Hănescu va da piept cu spaniolul Albert Ramos. Un alt meci interesant va avea loc mâine, la dublu, între Horia Tecău/Robert Lindstedt şi Florin Mergea/Victor Anagnastopol. 19 este ediţia la care a ajuns Openul României. Primul învingător a fost croatul Goran Ivanisevici (1993), iar ultimul - argentinianul Juan Ignacio Chela GHINION
O accidentare la cot a stopat peste noapte cariera unui jucător bun
Răzvan Sabău nu s-a mai aflat pe tabloul principal al unui turneu de tenis din 2006, atunci când a jucat tot la Openul României. La aceeaşi competiţie, el a ajuns în semifinale. Se întâmpla în 2003. Vremurile de glorie sunt apuse pentru Răzvan.
A strâns 702.656 de dolari
Tenismenul român a dispărut în ultimii ani din prim-planul acestui sport. El a fost unul dintre cei mai talentaţi jucători români de la Ilie Năstase. În 1993, la vârsta de 16 ani, a câştigat turneul de la Wimbledon, în competiţia rezervată juniorilor.
De atunci, Sabău nu a reuşit să facă pasul spre elita tenisului mondial. La turneele de Mare Şlem, s-a oprit de fiecare dată în primul tur. A adunat din tenis suma de 702.656 de dolari, iar în prezent ocupă locul 450 în clasamentul ATP.
"N-aş spune că m-am ratat. Nu am frustrări de genul acesta atunci când privesc retrospectiv la cariera mea. Depinde cum vede şi înţelege fiecare situaţia. Cel mai bun loc al meu în clasamentul ATP a fost 74. Toată lumea a comparat performanţa mea de la juniori cu ce a urmat. Vă spun că nu are nicio legătură ce se întâmplă când eşti copil cu ceea ce urmează atunci când te maturizezi. Sunt chestii diferite", ne-a declarat Sabău.
"Încă simt plăcere să practic acest sport"
El nu a fost ferit de accidentări în carieră şi spune că, teoretic, s-a retras de ceva vreme din tenis. "Am avut o accidentare la cot care m-a sâcâit multă vreme. M-am operat în 2001, apoi în 2006 şi, de atunci, nu mi-am mai revenit la potenţialul maxim. Nu mai am forţă la serviciu şi dacă nu ai un serviciu puternic în tenisul de astăzi, nu ajungi prea departe. În ultimi doi ani, am jucat tenis doar de plăcere. Nu ştiu când voi renunţa definitiv. Încă simt plăcere să practic acest sport", ne-a mai spus fostul lider mondial la juniori. Sabău este născut în Bucureşti, dar în prezent s-a mutat la Braşov.
CONSTATARE
"E greu să practici tenis în România"
Răzvan Sabău este de acord cu ideea că tenisul masculin din România nu traversează cea mai bună perioadă. Elocvent este faptul că în calificările pentru tabloul principal de la Openul României au participat 22 de jucători autohtoni. Niciunul nu a reuşit să acceadă pe tabloul principal!
"E greu să practici tenisul în România. Eu am făcut primii paşi la clubul Dinamo. Oricum, se poate juca doar în Bucureşti. Trebuie să mergi în străinătate ca să ai condiţii la nivel înalt. Eu am avut norocul, în copilărie, să câştig nişte concursuri. Am atras astfel sponsori, am ajuns la «Academia Nick Bollettier». Altfel, nu aş fi avut nicio şansă, din punct de vedere al banilor. Se ştie că tenisul este un sport costisitor, mai ales în perioada de juniorat", spune Răzvan.
Nu a fost interesat de umilinţa din Cupa Davis
Sabău ezită să vorbească despre subiectul echipa de Cupa Davis. În week-end, România a fost bătută fără replică, pe teren propriu, de Cehia, scor 0-5. "Nu ştiu ce să zic despre asta pentru că nu am văzut jocurile", se limitează să afirme Sabău.
Este fan Novak Djokovici
Din tenisul mondial de astăzi, românul îl admiră cel mai mult pe sârbul Novak Djokovici, liderul clasamentului ATP şi proaspăt câştigător la US Open.
"Este în formă maximă Djokovici. Îmi place stilul lui şi îl admir. De fapt, eu sunt un fan al tuturor jucătorilor din Serbia. Îmi plac răutatea şi ambiţia specifice acestui popor. Despre Roger Federer, cred că nu şi-a spus ultimul cuvânt în tenis, chiar dacă nu a traversat o perioadă bună. Nu sunt de acord cu ideea că elveţianul ar fi uzat după atâtea succese. Rămâne un adversar de temut", a încheiat fostul star de la juniori. "Sunt un fan al tuturor jucătorilor din Serbia. Îmi plac răutatea şi ambiţia specifică acestui popor." RĂZVAN SABĂU, jucător de tenis PROGRAM
Crivoi şi Copil, duel pentru turul 2
Astăzi
Marius Copil - Victor Crivoi Adrian Ungur - Lukas Rosol Victor Hănescu - Albert Ramos
Mâine
Horia Tecău - Robert Lindstedt / Florin Mergea - Victor Anagnastopol