Răzvan Mazilu, portret în oglinzi

“Marea evadare în lectură” a părăsit, săptămâna aceasta, sfera lecturilor de vacanţă şi vă propune patru noi titluri cu greutate.

Primul album de fotografie de dans contemporan din România, „Răzvan Mazilu. Oglinzi/Mirrors”, apărut la Editura Vellant, construieşte din fotografii şi cuvinte portretul coregrafului şi dansatorului Răzvan Mazilu.

Volumul captează arta mişcării unui „aristocrat al dansului”, cum a fost numit Răzvan în presa de specialitate. Reflexii ale eleganţei, expresivităţii, rafinamentului şi inteligenţei investite în spectacolele sale, paginile albumului îi vor încânta pe cei care vor zăbovi în lumea de oglinzi a lui Răzvan Mazilu. Proiectul apare în formulă bilingvă (română/engleză) şi le oferă celor care au fost în sală la spectacolele susţinute de Răzvan Mazilu ocazia de a retrăi emoţia întâlnirii cu acesta şi de a aduce spectacolul de pe scenă în propria bibliotecă.

"Sunt recunoscător tuturor celor care s-au implicat în acest proiect şi au făcut-o din toată inima. Este un bun pas înainte în eforturile mele de a sprijini liceele de coregrafie şi tinerii dansatori talentaţi din România. Mulţumesc Cameliei Şucu şi Class Living pentru încrederea şi ajutorul generos acordate acestui album. Mă onorează şi mă obligă toate cuvintele frumoase adunate în această carte, mai ales că vin din partea unor artişti şi prieteni ale căror cariere sunt o inspiraţie pentru mine”, mărturiseşte Răzvan Mazilu.

Romanul unui fost ministru Editura Trei vine cu o povestea cutremurătoare şi  plină de suspans a unor destine curmate de mărturii incomode. Romanul „Aşa ceva nu se întâmplă niciodată” este cu atât mai inictant cu cât autorul lui este chiar fostul ministru al Justiţiei din Norvegia, Anne Holt.

Fiona Helle, vedeta unui talk-show foarte popular în Norvegia, este descoperită în locuinţa ei asasinată, cu limba tăiată şi ambalată frumos într-o corolă confecţionată din hârtie. Mesajul este clar: o minciună a costat-o viaţa. Când este găsită o a doua victimă, tânăra Vibeke Heinerback, lider al unui partid de extremă dreapta, inspectorul Yngvar Stubø este însărcinat să demareze o anchetă serioasa. Se află el oare pe urmele unui criminal în serie specializat în celebrităţi?

Din laboratorul unui excentric După cum însuşi mărturiseşte, David Sylvester a folosit, pentru realizarea interviurilor cu artistul irlandez Francis Bacon, benzi, reportofon şi camera video. Volumul „Interviuri cu Francis Bacon”, apărut la Editura Art, nu este doar o vizită prin „laboratorul” artistului considerat de către fostul premier britanic Margaret Thatcher „omul care pictează imagini îngrozitoare”, ci şi o biografie în faţa căreia ficţiunea nu are niciun cuvânt de spus.

Copilaria petrecută în umbra unui tată opresiv, slujbe minore înlocuite de aventuri opulente şi asumarea unei identităţi sexuale considerate, la acea vreme, ilegală, sunt doar câteva dintre episoadele pe care Bacon le reconstruieşte în aceste interviuri. Nebunia lui Woody Allen

Un alt nume răsunător, regizorul Woody Allen ne arată ce se întâmplă când „Apărarea invocă nebunia”. Volumul, apărut la Editura Humanitas, în colecţia Râsul Lumii,  este o colecţie de parodii amuzante şi contradictorii totodată.

Amintirile scornite ale întâlnirilor lui Allen cu Ernest Hemingway şi Gertrude Stein, jurnalul unui revoluţionar mexican agasat de aun coleg de luptă care cântă fără încetare la chitară, înşelegerea voit greşită a sistemelor filosofice ale lumii, şahul prin corespondenţă practicat de doi frustraţi, toate acestea sunt exerciţiile epice în care ne antrenează autorul."

Nu cred în viaţa de apoi, dar mi-am luat un schimb de haine". La fel ca în "Anarhie pură", Woody Allen se dovedeşte şi în acest volum un campion al persiflării. Tonul intens parodic din povestirile lui întemeiază o viziune menită să amuze, dar şi să contrarieze.

  • Săptămâna viitoare, în cadrul rubricii ”Marea evadare în lectură”, aflaţi care sunt noile apariţii editoriale.