RAZVAN EXARHU: Bai, Ladies, bai, Gentlemeni!

RAZVAN EXARHU: Bai, Ladies, bai, Gentlemeni!

Razvan Exarhu: "De obicei, apelativul Lady e folosit la noi ca nume de caine. Leidi. Gentleman nu e folosit la nimic.

Probabil fiind cuvinte straine, nu au mare succes la ciocoflenderi. De-asta m-am si distrat grozav in vacanta cu doua carti pereche: Candace Simpson-Giles - Cum sa fii o lady. John Bridges - Cum sa fii un gentleman, aparute la Editura Nemira - din care voi cita in continuare. Chiar daca par semi stiintifico-fantastice, legatura lor cu realitatea poate naste nostalgie, admiratie sau efecte comice teribile. De exemplu, multe perechi tinere tocmai s-au intors din sanul familiei, unde au primit intrebari stupide din partea rudelor.

De-asta, pare ciudat sa citesti ca o lady nu intreaba niciodata perechile necasatorite cand se vor casatori. Sau ca o lady nu accepta niciodata din disperare o invitatie venita din partea unui barbat. O buna parte din regulile enuntate apartin unui bun-simt elementar, o alta parte respectului de sine sau respectului pentru ceilalti. Restul sunt picanterii delicioase. Chiar daca par putin pretiosi, ridicoli sau prea bine-crescuti la prima vedere, pe masura ce amanuntele anecdotice se dezvolta, gratioasa lady si perfectul gentleman iti dezvolta dorinta de a-i cunoaste, de a-i primi, de a le face o vizita.

Cum sa scapi o conversatie cu o lady care stie ca se cuvine sa strige doar daca vede pe cineva in pericol sau daca un jucator este pe punctul de a marca un gol? Care, daca se afla in prezenta cainelui altei persoane, nu il va atata si nici nu-l va incuraja sa latre. In plus, nu injura niciodata de fata cu alte persoane, nu se lauda, nu se vaicareste. Si totusi, cum arata el? Poate fi el definit prin ceea ce nu trebuie sa fie? Sigur.

Ne puteți urmări și pe Google News

Un gentleman nu calca niciodata blugii pentru a avea dunga. Mansetele pantalonilor unui gentleman trebuie sa cada putin peste pantofi. Cand sta in picioare, sosetele lui nu trebuie sa fie vizibile. Cand un gentleman simte nevoia de a-si vopsi mustata, inseamna ca ar trebui sa si-o rada. Nu sparge niciodata intre dinti cuburile de gheata din pahar. Daca nu cunoaste limba franceza, este recomandabil sa nu foloseasca expresii frantuzesti.

Daca este bogat, nu va mentiona acest lucru in conversatie. Un gentleman nu va intreba niciodata o femeie daca este insarcinata. Se va feri sa o intrebe: inca nu ai nascut? Pana aici, trebuie sa recunoasteti ca personajul este adorabil, chiar daca vorbim de cateva elemente disparate ale portretului sau robot. Cu atat mai savuros este ca toate definitiile sunt limpede inspirate de gesturile regretabile ale unor fiinte vii. Mai departe.

Chiar daca locuieste singur, un gentleman nu bea lapte direct din cutie. Si inca un amanunt adorabil. Un gentleman scrie intotdeauna cu cerneala neagra sau albastru-inchis. Nu va folosi niciodata pix cu pasta. Sa ne intoarcem putin la ce nu este o lady. O adevarata lady nu va manca niciodata la volanul automobilului. Si trebuie sa semnalizeze orice schimbare de directie. Nu trebuie sa poarte imbracaminte prea decoltata, care sa-i faca pe altii sa se jeneze. Nu-si cumpara articole de imbracaminte cu un numar mai mic, in speranta ca intr-o buna zi va putea sa le poarte. Nu simte dorinta de a purta opt inele pe o singura mana. Isi da singura seama daca are silueta potrivita pentru a purta imbracaminte stramta.

O lady nu poarta niciodata imbracaminte de culoare alba la o nunta, decat daca este vorba de nunta ei. Nu intreaba niciodata pe cineva daca pare grasa intr-o anumita tinuta. O lady nu mesteca guma la birou si isi controleaza comportamentul la petrecerea de sfarsit de an. Cred ca cei doi se potrivesc. Un gentleman stie sa faca un sandvici cu cascaval la ora doua si o omleta la sapte dimineata. O lady trebuie sa poarte lenjerie curata si proaspat schimbata.

Un gentleman adevarat nu ramane niciodata in pana de hartie igienica. O lady isi incalca promisiunea de a se intalni cu cineva doar in caz de boala, deces sau dezastru natural. Un gentleman realimenteaza cu hartie copiatorul din birou. E frumos ca  lumea lor poate inceta sa fie aproape fictiune pe masura ce cartile isi fac datoria. Un gentleman nu va striga la persoanele surde sau la cele oarbe. Iar la final nu pot sa nu aplaud doua observatii cruciale. O lady ingaduie intotdeauna altor persoane sa-si incheie frazele. Un gentleman adevarat are in bucatarie un tirbuson de calitate.