Razie a Poliției Transporturi în zona aeroporturilor! Oamenii legii nu s-au uitat la amenzi

Actiuni de verificare a respectarii masurilor impuse prin Ordonanta Militara numarul 3 din 24 martie 2020 efectuate de reprezentanti ai MAI, MApN si ai Politiei Locale in Bucuresti.

Miercuri, Direcția de Poliție Transporturi a organizat o acțiune de control privind legalitatea desfășurării transportului rutier în regim taxi și în regim de închiriere în zona aeroporturilor civile din România. Bilanțul amenzilor nu sună prea bine pentru taximetriști.

Angajații de la Direcția de Poliție Transporturi au verificat, pe 21 octombrie, 183 de autovehicule și 204 persoane, iar pentru neregulile constatate au fost aplicate 66 de sancțiuni contravenționale, în valoare de peste 16.000 de lei. Din totalul sancțiunilor, 14 au fost aplicate pentru nerespectarea prevederilor Legii nr. 38/2003 privind transportul de persoane în regim de taxi și în regim de închiriere, cu modificările și completările ulterioare, 44 sancțiuni au fost date pentru încălcarea normelor privind circulația pe drumurile publice și 8 la alte acte normative. Pentru defecțiuni tehnice sau dotări suplimentare nepermise de lege, au fost retrase 7 certificate de înmatriculare.

Actele necesare

Conform legii, autorizația taxi sau orice altă copie conformă a autorizației de transport se găsește obligatoriu la bordul autovehiculului și este valabilă numai în prezența ecusoanelor și a următoarelor documente, după caz: a) certificatul de înmatriculare a autovehiculului cu anexa privind inspecția tehnică periodică valabilă; b) copia certificatului de agreare privind utilizarea autovehiculului în cazul transportului în regim de taxi, emis de R.A.R. prin reprezentanțele sale; c) asigurarea persoanelor, a bunurilor acestora și a mărfurilor transportate, pentru riscurile ce cad în sarcina transportatorului autorizat;

  1. d) asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto; e) certificatul de atestare profesională a conducătorului auto, în cazul transportului de persoane; f) copia buletinului de verificare metrologică a taximetrului aparatului de taxat; g) copia contractului cu dispeceratul taxi, în cazul în care taxiul trebuie să fie dotat, conform prevederilor prezentei legi, cu stație radio emisie-recepție și este arondat unui dispecerat taxi; h) alte documente stabilite prin lege.

Pentru executarea serviciului de închiriere de autoturisme, la bordul autoturismului trebuie să existe următoarele documente sau însemne, respectiv: a) certificatul de înmatriculare al autoturismului cu anexa privind inspecția tehnică periodică valabilă; b) asigurarea persoanelor și a bunurilor acestora pentru riscuri ce cad în sarcina transportatorului autorizat; c) asigurarea obligatorie de răspundere civilă auto; d) contractul de închiriere a autoturismului și documentele de plată anticipată a serviciului.

Pe locul 38 în lume

Potrivit legii, este interzis a se executa transport în regim de taxi cu autoturisme destinate transportului în regim de închiriere; acestea nu trebuie să aibă în dotare aparate de taxat sau stații radio de emisie-recepție și să nu aibă înscrisuri, însemne, dotări și accesorii stabilite pentru taxiuri.

Bucureştiul se află pe locul 38 în topul celor mai ieftine curse cu taxiul de la aeroport din 140 de capitale din întreaga lume analizate, iar costul (aproximativ 10 euro) este similar cu cel din alte 9 capitale, printre care Doha, Varşovia sau Tbilisi, conform unei analize realizate de un motor de căutare pentru călători dat publicității la finalul lui 2019.