Răzbunarea de la Casa Albă. Donald Trump își masacrează adversarii!
- Dan Andronic
- 13 februarie 2020, 06:53
Vineri, preşedintele Donald Trump şi-a început planul de răzbunări împotriva oficialilor care au depus mărturie în faţa Congresului cu ocazia anchetei vizând destituirea sa.
Vineri, preşedintele Donald Trump şi-a început planul de răzbunări împotriva oficialilor care au depus mărturie în faţa Congresului cu ocazia anchetei vizând destituirea sa.
Concedierea a doi martori - consilierul pentru securitate naţională, Alex Vindman, şi ambasadorul Gordon Sondland, precum şi fratele lui Vindman, Yevgeny, avocat în cadrul Consiliului de Securitate Naţională (NSC) - a fost cumva presimţită cu o zi înainte, când Trump şi-a sărbătorit achitarea în Biroul de Est de la Casa Albă împreună cu cei mai apropiaţi susţinători republicani ai săi şi când a lansat o serie de ameninţări la adresa unor oameni "foarte răi şi bolnavi" pe care i-a învinovăţit de tentativa de demitere a sa.
Mai mulţi senatori republicani au recunoscut că Trump şi-a folosit prerogativele prezidenţiale pentru a-şi lua în vizor adversarii politici înaintea votului de achitare. Achitându-l, ei i-au acordat efectiv lui Trump permisiunea de a abuza în continuare de funcţia sa. Masacrul de Vineri Seara este doar începutul. Săptămâna trecută, procurorul general William Barr a anunţat că anchetarea campaniilor politice va avea acum nevoie de avizul său personal, deschizând astfel poarta oricăror şicane.
Trump şi-a continuat ulterior atacurile în cursul alocuţiunii sale din Biroul de Est, care a fost transmisă la nivel naţional. Discursul său, laolaltă cu relatările din ultimele zile despre procedura de destituire, ne oferă posibilitatea de a vedea cine ar fi aşa-zişii inamici ai preşedintelui şi ce ar putea el încerca să le facă. Iată câţiva oameni care ar trebui probabil să-şi păzească spatele:
James Comey
Trump s-a lansat împotriva "scârbosului" fost director al FBI chiar de la începutul unui discurs de joi. "A fost vorba despre nişte copoi răi, corupţi, despre nişte viermi şi despre nişte mincinoşi", a spus Trump. "Dacă nu l-aş fi concediat pe James Comey, care de altfel chiar era un dezastru, ar fi fost posibil să nu mă mai aflu aici în acest moment. L-am prins asupra faptei. Copoi murdari, oameni răi".
Ce-ar fi vrut Trump să-i facă lui Comey? A avut unele sugestii: "Dacă asta i s-ar fi întâmplat preşedintelui Obama, mulţi oameni ar fi fost deja la închisoare pentru multă vreme", a spus Trump. "Mulţi, mulţi ani". Eforturile anterioare de a-l urmări pe Comey pentru scurgeri de informaţii au eşuat într-un mod spectaculos, dar extrem de politizatul Departament al Justiţiei (DOJ) condus de Barr l-a ţinut totuşi sub radar pe Comey.
Luna trecută, New York Times relata că DOJ cerceta scurgerile de informaţii din ancheta condusă de Comey în 2017 cu privire la Hillary Clinton şi care vizau, pare-se, posibila implicare a lui Comey. Marţi, Trump a transmis pe Twitter imagini cu un aliat politic care îi cerea preşedintelui să desemneze un consilier special a cărui sarcină să fie aceea de a-i pune sub anchetă pe adversarii săi politici, inclusiv înalţi oficiali de la FBI.
Robert Mueller
În "raidul" său de joi, Trump l-a acuzat pe fostul său consilier special, Robert Mueller, că ar fi "şters în mod ilegal" mesajele de email şi textele trimise de Strzok şi Page, texte pe care ulterior Mueller le-a descoperit în timp ce examina nişte mesaje dubioase între doi foşti importanţi oficiali din cadrul anchetei Crossfire Hurricane (Uraganul încrucişat - numele de cod al anchetei pe care FBI-ul a deschis-o pentru a cerceta eventuale relaţii între apropiaţi ai lui Trump şi oficiali ruşi, n. red.).
Acuzaţiile potrivit cărora Mueller ar fi încălcat legea şi ar fi şters aceste mesaje fac parte din teoria conspiraţiei a lui Trump, dar drama e că ele nu se bazează pe fapte. Totuşi, ele reflectă continua obsesie a lui Trump legată de Mueller şi de ancheta acestuia.