Ofiţerul a fost omorât după ce trupele sale i-au alungat pe combatanţii al-Qaida din provincia Abyane, unde ei controlau mai multe oraşe de peste un an.

”Dispariţia sa este o mare pierdere pentru Yemen şi pentru lupta împotriva al-Qaida, având în vedere că a reuşit în trei luni să dea lovituri decisive reţelei extremiste şi să cureţe provinciile Abyane şi Shabwa”, a comentat unul din colaboratorii săi apropiaţi, generalii Ali Mansour.

”Operaţiunea poartă amprenta Al Qaida”, a declarat pentru AFP acest ofiţer referitor la acest atentat, care nu a fost pentru moment revendicat.

Între timp, filiala din Yemen a reţelei al-Qaida şi-a asumat responsabilitatea pentru atentat, comis pentru a se răzbuna pentru ofensiva armată condusă de SUA împotriva bastioanelor organizaţiei în provincia vecină Abyan şi pentru atacurile aeriene intensificate asupra unor importanţi membri ai grupării teroriste, după cum a declarat purtătorul de cuvânt al al-Qaida într-un interviu telefonic pentru Xinhua.

Generalul Qoton, comandantul Batalionului al 31-lea de blindate, fusese însărcinat de către preşedintele Abd Rabbo Mansour Hadi să conducă ofensiva lansată pe 12 mai şi care a permis, o lună mai târziu, alungarea combatanţilor lor al-Qaida din fief-urile lor Jaar, Zinjibar şi Shuqra.

În decurs de o lună, luptele s-au soldat cu 567 de morţi, potrivit unui bilanţ întocmit de AFP pe baza unor diferite surse: 429 de combatanţi al-Qaida, 78 de soldaţi, 26 de membri ai personalului auxiliar din armată şi 34 de civili.

Potrivit Agerpres, în această dimineaţă, un bărbat s-a prezentat la reşedinţa generalului din cartierul Mansoura din Aden. El a aşteptat ieşirea sa pentru a-i strânge mâna şi a detonat încărcătura pe care o avea asupra lui, potrivit unui apropiat al victimei. Generalul a crezut se pare că atacatorul urma să-i înmâneze o scrisoare cu doleanţe cum fac de obicei yemeniţii.