Răzbunare. I-au desfiinţat postul fiindcă îl suspectează că a chemat DNA la Primăria Focşani
- Roland Căt ălin Pena
- 12 aprilie 2016, 06:00
Sub pretextul unei noi organigrame, funcţia de director al Direcției Administrație Publică Locală, deţinută de Liviu Dan Pogorevici, a dispărut din schemă
Vizita unei echipe a DNA la Primăria Focşani, pe 9 martie, a provocat mare nervozitate la nivelul conducerii judeţului Vrancea, unde nimic nu se întâmplă fără aprobarea lui Marian Oprişan. Bănuiala că a sesizat procurorii anticorupţie privind investițiile din fonduri europene a căzut pe directorul Direcției Administrație Publică Locală, Liviu Dan Pogorevici. Drept urmare, în ultima şedinţă a Consiliului Local i s-a desfiinţat postul, sub pretextul aprobării unei noi organigrame a primăriei.
Avertismentele lui Bacinschi şi Necula
Primarul Decebal Bacinschi anunțase, într-o ședință cu funcționarii, potrivit lui Pogorevici, că informatorii procurorilor vor fi pedepsiţi. „Primarul ne-a anunțat, într- o ședință de lucru din 14 martie, că a avut o discuție cu domnul președinte al Consiliului Județean, Marian Oprișan, şi că vor avea grijă de cel care a sesizat DNA. După asta, am solicitat viceprimarului Gabriel Necula un alt computer deoarece al meu a fost ridicat de DNA. M-a anunțat că nu voi mai avea nevoie, deoarece nu voi mai lucra în primărie“, spune Pogorevici.
Uite avizul, nu e avizul
Interesant este că Proiectul de hotărâre privind aprobarea noii organigrame din 14.03.2016, intrat în posesia noastră, nu are avizul Agenţiei Naţionale a Funcţionarilor Publici (ANFP), spaţiul fiind lăsat gol. În şedinţa de consiliu din 30 martie, când a fost aprobat, propunerea a fost făcută verbal de către viceprimarul Gabriel Necula, care a preluat atribuţiile primarului aflat în concediu medical, nefiind însoțită de vreo motivare scrisă. Noua organigramă a fost votată de 19 din cei 21 de consilieri locali, doi, Virgil Trofin şi Aurel Bâcu, abţinându-se, considerând suspect că proiectul a fost introdus peste ordinea de zi şi nu era motivat. Aflat în concediu, viceprimarul Necula ne-a spus: „Eu vă garantez că, la data în care am trecut proiectul pe ordinea de zi, avea avizul ANFP. Nu înţeleg de ce se face caz de o Hotărâre votată de 19 consilieri din 21. Orice primărie are dreptul să-şi facă organigrama”.
Pogorevici: „Mi s-a cerut să întocmesc acte false”
Liviu Pogorevici ne-a declarat că, de-a lungul timpului, i s-a solicitat să întocmească acte false care să justifice plata unor lucrări executate fără aprobarea Consiliului Local. Din cauză că a refuzat, a fost primul suspectat că a sesizat DNA. „În Primăria Focşani există o metodă prin care investiţiile din bani europeni sunt suplimentate cu sume de la bugetul municipal, care nu sunt atât de riguros verificate. Aproape toate proiectele europene necesită cheltuieli suplimentare faţă de cele contractate. Constructorul care este dedicat să câștige licitația, șefa serviciului de investiții și proiectantul sunt mână în mână. Proiectantul nu trece anumite lucrări în documentația tehnică. După ce câștigă, pe parcursul derulării proiectului, constructorul cere bani în plus, motivând că are nevoie pentru a executa și lucrările care nu erau în proiect. Culmea ori nu, proiectantul nu păţeşte nimic, ba primeşte şi alte lucrări”.
Descinderea DNA, în relatarea Primăriei
Procurorii DNA au realizat, pe 9 martie, șapte percheziții în județele Vrancea și Ilfov și în Municipiul București, inclusiv la Primăria Focșani. Descinderile au fost efectuate într-un dosar penal care vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și asimilate celor de corupție, comise în perioada 2013-2014, potrivit unui comunicat al DNA. Organele de anchetă cercetează o serie de contracte, finanțate de la bugetul local, pentru reabilitarea unor școli și pentru iluminatul public din oraș, informează DNA.
După 12 ore, procurorii DNA au plecat din sediul Primăriei Focşani cu mai mulţi saci de documente şi hard-uri de calculator. Primăria Focşani a reacţionat în aceeaşi seară, după descinderile DNA. „Astăzi, 9.03.2016, la sediul Primăriei Municipiului Focşani s-au prezentat reprezentanţi ai Direcţiei Naţionale Anticorupţie Bucureşti, Secţia Combaterea Corupţiei şi au efectuat percheziţii în birourile utilizate de către primar, Direcţia Tehnică – Serviciul Investiţii, Direcţia Economică, Direcţia Administraţie Publică Locală. În acest sens s-a procedat la ridicarea unor hard-disk-uri şi a unor înscrisuri care vizează lucrări de investiţii finalizate sau în curs. Având în vedere că există o cercetare penală în desfăşurare, nu putem oferi mai multe informaţii”, se arăta în comunicatul Primăriei Focşani.