La alegerile europene din Marea Britanie, organizate tocmai din cauza acestei amânări, noul Partid Brexit, lansat săptămâna trecută, conduce detașat. De la cele 15 procente cu care era creditată pe 11 aprilie, formațiunea faimosului Nigel Farage a ajuns acum la 27 la sută din intenția de vot. Pe locul al doilea vin laburiștii cu 22 de procente, cu două mai puține decât acum o săptămână, dovadă că și în tabăra stângii au existat susținători ai ieșirii din UE. În ceea ce-i privește pe conservatori, prestația premierului Theresa May i-a făcut să cadă pe un neverosimil loc trei, cu numai 15 la sută din intenția de vot (un procent mai puțin decât pe 11 aprilie). Cea mai cumplită cădere o suferă însă UKIP, fostul partid al lui Nigel Farage, care de la 14 a coborât la numai 7 la sută. UKIP rămâne însă un partid naționalist, care va colabora probabil mult mai rapid cu populiștii europeni decât Nigel Farage.

Evoluția intenției de vot nu ar trebui să mire pe nimeni. Britanicii nu sunt ca francezii, irlandezii sau olandezii, să uite că au votat una și politicienii au făcut alta. Nu au uitat că au condus un imperiu și că libertatea (pentru care luptă încă de la Magna Charta) trebuie apărată în fiecare zi, chiar dacă pentru asta trebuie să sacrifici sânge și sudoare. În ciuda tuturor amenințărilor cu colapsul economic criza de alimente din magazine și cei patru cavaleri ai Apocalipsei care vor lua în stăpânire țara după ieșirea din UE, mulți dintre alegători nu vor să dea înapoi. Până și ziarul The Guardian, mare suținător al cauzelor progresiste, recunoaște că alegerile europarlamentare din mai vor fi un dezastru pentru conservatori și laburiști. „Este absolut plauzibil să ne confruntăm cu o altă tulburare Farage la urne. Deși mai sunt mai mult de cinci săptămâni de campanie înainte de vot, cu siguranță nu aș paria împotriva lui”.

De altfel, Nigel Farage este hotărât să meargă pe un singur subiect în campania pentru europene- Brexit-ul votat de oamenii simpli și trădat de politicieni. În rest, majoritatea politicilor promovate sunt identice cu ale UKIP – cu excepția Islamului, unde Farage este extrem de critic față de pozițiile exprimate de actualul lider Gerard Batten.

Ca urmare, un control strict al imigrației, reinstaurarea legii și ordinii și scădarea impozitelor ar putea să-și gă sească locul în programul Partidului Brexit, dar asta probabil abia după scrutinul european.

Pe plan european, veștile care vin din Marea Britanie nu sunt deloc încurajatoare pentru elitele globaliste. Marine Le Pen se bucură, însă, că un nou nume greu s-ar putea alătura, fie și pentru scurt timp, taberei naționalist-suveraniste. Pentru progresiști, numeroșii europarlamentari pe care Brexit Party și UKIP îi vor trimite la Bruxelles se anunță o mare durere de cap.

 

Te-ar putea interesa și: