Ministrul Muncii și ministrul Justiției poartă, luni, discuții decisive cu privire la plafonarea sporurilor din sistemul judiciar. Anunțata nouă lege a salarizării unitare provoacă frisoane în rândurile angajaților din justiție.
Nemulțumirile angajaților din sistemul judiciar, provocate de noua Lege a salarizării, sunt tranșate, luni, între deținătorii portofoliilor de la ministerul Muncii, respectiv al Justiției. Supărarea angajaților instanțelor este legată de reducerea sporurilor, anunță Antena 3. Aceștia susțin că odată ce sporurile vor fi plafonate, salariile lor vor scădea sensibil.
Salariile bugetarilor scad simțitor după plafonarea sporurilor la 20%
Astfel, sporurile ar putea fi plafonate la 20%, ceea ce înseamnă că veniturile grefierilor și arhivarilor din instanțe vor scădea drastic. De exemplu, dacă în acest moment salariul mediu al unui grefier este de 4.500 de lei, odată cu plafonarea sporurilor ar putea ajunge la 3.600 de lei, susțin sindicaliștii. Un arhivar din instanță câștigă, spre exemplu, 3.500 - 3.600 de lei. Odată cu plafonarea sporurilor la 20%, acesta ar putea ajunge la un salariu de 2.600 de lei.
Spre comparație, un specialist IT are un venit mediu în valoare de 8.000 de lei. Când sporurile vor fi plafonate, veniturile lui vor ajunge la 7.000 de lei.
În cursul zilei de luni, are loc o întâlnire crucială la Ministerul Muncii, între ministrul Raluca Turcan și Stelian Ion, ministrul Justiției. Cei doi vor discuta punctual pe legea salarizării întrucât au existat multe disensiuni.
Ministrul Muncii invocă acordarea sporurilor doar pe baza meritelor
Însă ministrul Justiției, Stelian Ion, nu ar fi foarte încântat de modul în care ar urma să fie plafonate sporurile. Pe de altă parte, Raluca Turcan a anunțat public că își dorește o plafonare a sporurilor la 20%. În luna martie, liberala a declarat că unele dintre sporurile bugetarilor au fost inventate pentru ca salariile să crească simțitor.
Raluca Turcan a promis că noua lege a salarizării bugetarilor va anula multe sporuri și va stabili că sunt acordate strict pe merit. "Dacă sunt condiţii de muncă extrem de dificile, nivelul sporurilor să nu depăşească 20% din salariul de bază. Aşa putem vorbi iar de echitate.
Sistemul public trebuie îndreptat şi spre eficientizare, şi spre satisfacerea cetăţeanului. Dacă există structuri supraaglomerate, atunci şi ele trebuie eficientizate, adică omul să fie plătit exact pentru ce face", a afirmat ministrul Muncii.