Războiul serviciilor secrete. Au încercat chinezii să penetreze rețeaua “Five eyes”?

Războiul serviciilor secrete. Au încercat chinezii să penetreze rețeaua “Five eyes”?

Chiar dacă presa internatională nu vorbește decât despre imixtiunea Rusiei în alegerile din diferite țări din UE și NATO, mai sunt și alte puteri interesate să-și promoveze interesele sau să facă rost de informații din interiorul marilor democrații ale lumii.

Acesta pare a fi și cazul Republicii Populare Chineze. Războiul comercial dintre Statele Unite și China a încordat serios relațiile dintre cele două țări. Sigur, nu e vorba de un conflict clasic și nimeni nu-și dorește să se ajungă la o înfruntare armată. Dar serviciile de informații din cele două țări sunt nevoite să se pregătească pentru orice eventualitate.

În vreme ce americanii încearcă să obțină informații despre capacitățile militare ale Chinei, , nici Beijingul nu pare să stea cu mâinile în sân. Recent, în Australia a izbucnit un imens scandal în care sunt amestecate informații ciudate, de la moartea unui bogat dealer de mașini de lux, până la dezvăluirile pe care un fost spion chinez ar fi dispus să se le facă, dacă autoritățile de la Canberra i-ar acorda azil politic.

Să nu vă mirați că războiul serviciilor secrete a ajuns tocmai în Australia. În ciuda faptului că nu are decât 25 de milioane de locuitori, țara cangurilor este un actor important în lumea spionajului și contraspionajului. Mai ales pentru că face parte din exclusivista comunitate de informații Five Eyes alături de SUA, Canada, Noua Zeelandă și Marea Britanie. În aceste condiții, în ciuda faptului că relațiile economice dintre chinezi și australieni sunt destul de strânse, Beijingul ar fi încercat, se pare, să penetreze sistemul politic și de informații de la Canberra.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit Reuters, agenția internă de contraspionaj din Australia încearcă să afle dacă Beijingul a încercat să obțină alegerea în parlamentul federal al Australiei a unui agent chinez aflat în adormire. Cazul a fost discutat și într-o emisiune de televiziune extrem de populară în Australia.

Ziariștii australieni susțin că un dealer de automobile de lux din Melbourne, pe numele său Bo "Nick" Zhao, ar fi primit o ofertă extrem de tentantă din partea spionajului chinez. Agenții Beijingului i-ar fi oferit "o sumă din șapte cifre" ca să intre în cursa pentru un loc în parlamentul federal.

Nu se știe exact ce a mers prost, dar, în martie, Zhao a fost găsit mort într-o cameră de hotel, la scurt timp după ce serviciile de informații australiene au aflat despre complot. Mai mult, circumstanțele morții acestui om de afaceri sunt puțin spus suspecte.

Să nu credeți că e vorba de speculațiile unor jurnaliști în căutare de senzațional. Organizația australiană de informații de securitate (ASIO) a declarat că a lansat o anchetă cu mult înainte ca subiectul să ajungă în presă. "Australienii pot fi siguri că ASIO era conștient de multă vreme de aceste probleme și le-a cercetat activ", a declarat directorul general al ASIO, Mike Burgess.

Și premierul Scott Morrison s-a plasat pe aceeași poziție, afirmând că Australia nu este „naivă” atunci când vine vorba de faptul că e o țintă pentru spioni. "Consider că acuzațiile sunt profund tulburătoare", le-a declarat Morrison reporterilor din Canberra, adăugând că guvernul a consolidat legile și agențiile de securitate din Australia pentru a contracara imixtiunile străine.

Dincolo de declarațiile oficialilor, care s-au ferit să dea vreo informație, există, totuși, o confirmare că un sâmbure de adevăr există. Potrivit presei australiene, tot scandalul a izbucnit după ce un presupus spion chinez, Wang Liqiang, a solicitat azil în Australia pentru el și familia sa.

Din câte se pare, transfugul a început să furnizeze informații foarte interesante despre modul în care regimul de la Beijing își desfășoară operațiunile de interferență nu numai în Taiwan, ci în întreaga lume.

Mai mult, apariția lui Wang în emisiunea de televiziune despre care am amintit a determinat o mulțime de atacuri în mass-media chineză. Potrivit ziariștilor din China, afirmațiile lui Wang nu au nicio valoare, lucru demonstrat, în opinia lor, de faptul că autoritățile australiene ar fi oferit presei toate aceste informații în loc să le exploateze pe plan informațional.