CNN a transmis, marți dimineața, că presa din Coreea de Nord este alarmată și acuză SUA că au lansat „un complot criminal pentru a dezlănțui un război împotriva RPDC". Sursa citată susține că oficialii coreeni cred că America are o atitudine duplicitară. De asemenea, Coreea de Nord a acuzat Japonia de sabotarea eforturilor de pace pe peninsula coreeană "cu orice preț".

US Forces Japan (USFJ) a reacționat și a declarat pentru CNN că nu a fost informată despre exercițiile menționate în rapoartele mass-media din Coreea de Nord și Coreea de Sud.

„În general, aeronave și nave americane operează zilnic din Japonia în sprijinul angajamentelor noastre față de aliații și partenerii noștri din regiune și în interesul păcii și securității regionale", a spus colonelul John Hutcheson, directorul afacerilor publice al USFJ.

Retorica dură din Phenian vine la doar câteva zile după ce președintele Donald Trump, după ce a planificat a patra vizită a secretarului de stat, Mike Pompeo, în Coreea de Nord, a anulat-o pe motiv că s-au făcut progrese insuficiente în problema denuclearizării. „L-am rugat pe secretarul de stat Mike Pompeo să nu meargă în Coreea de Nord, pentru că simt că nu facem progrese suficiente în ceea ce privește denuclearizarea Peninsulei Coreene", a scris Trump pe Twitter.

O sursă diplomatică a declarat pentru CNN că este posibil ca oficialii de rang înalt din Seoul să fi fost informați cu privire la decizia Trump de a anula vizita, înainte ca acesta să anunțe pe rețeaua de socializare. Președintele sud-coreean, Moon Jae-in, intenționează să viziteze Pyongyang luna viitoare pentru un al treilea summit cu liderul nord-coreean, Kim Jong Un.

Ministerul de Externe din Coreea de Sud a declarat că ministrul de externe, Kang Kyung-hwa, și Pompeo au discutat telefonic sâmbătă despre anularea vizitei și despre continuarea negocierilor. Potrivit oficialilor sud-coreeni, Pompeo a explicat „în detaliu” motivele amânării vizitei, dar o declarație pe acest subiect nu a fost elaborată.

Kang a apreciat drept „regretabilă” anularea sau amânarea întrevederii, în timp ce Pompeo a reafirmat poziția Statelor Unite că vor continua să lucreze pentru cooperarea Coreea de Sud-SUA.