Iulian Chifu lansează ”Războiul informaţional: tipizarea agresiunii informaţionale a Federaţiei Ruse”, un studiu despre operaţiuni psihologice și niveluri de influență, dar și despre formule de protecție

Coordonatorii cărţii, Iulian Chifu şi Oazu Nantoi spun că în România, războiului informaţional al Federaţiei Ruse trebuie să adopte variantele cele mai mai puţin vizibile. Lansarea va avea loc astăzi, de la ora 16.30, la sala I. G. Duca, din Palatul Parlamentului.

Astăzi, de la ora 16.30, Centrul de prevenire a conflictelor & Early Waring şi Institutul de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române invită reprezentanţii instituțiilor de stat, societății civile şi mediului academic la lansarea cărții: ”Războiul informaţional: tipizarea agresiunii informaţionale a Federaţiei Ruse”. Coordonatorii studiului sunt Iulian Chifu, analist de politică externă şi fost consilier prezidenţial şi Oazu Nantoi, politician şi analist politic din Republica Moldova. Evenimentul va avea loc la sala I. G. Duca, din Palatul Parlamentului.

“Acţiunea războiului informaţional al Federaţiei Ruse în România trebuie să adopte variantele cele mai insidioase şi mai puţin vizibile, pentru a nu genera reacţii virulnte negative. De aceea aici se manifestă componentele războiului de troli, a operaţiunilor psihologice, a elementelor de condiţionare şi mai ales aici şi în această etapă se derulează acţiunile de recrutare şi constituire a grupurilor de influenţă, a grupurilor de sprijin, a masei de manevră şi mai ales recrutarea “convinşilor””, se arată în “Războiul informational: tipizarea agresiunii informaționale a Federației Ruse”, volum ce face parte din Colecţia Studii de Securitate.

Scopul cel mai important al studiului a fost de a realiza tipizarea războiului informațional al Rusiei, de a crea un sistem de praguri și niveluri de influență care ar constitui referențialul evaluării gradului de impact al războiului informațional al Rusiei într-o terță țară, precum și, acela de a devoala sistemele de lucru în războiul informațional și de conștientizare a existenței acestui război și al formulelor instituționale individuale de protecție în cadrul războiului informațional.

Printre participanţii la eveniment se numără: prof. Univ. Cristian Diaconescu, prof. Univ. Dr. Cornel Codiţă, prof. Univ. Dan Dungciu, Director al Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale al Academiei Române, jurnalistul Rareş Bogdan, conf. Univ. Dr. Iulian Chifu, Preşedintele Centrului de Prevenire a Conflictelor & Early Waring.