Autoritatea Electorală Permanentă cercetează cazul listelor cu votanții de la alegerile din 2014, depuse ca reclamații ale cetățenilor.
Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a răspuns, totuși, la solicitarea adresată de EVZ în 20 decembrie, confirmând oficial că Societatea Iridex Group a depus o sesizare la această instituție în data de 12 decembrie. Aspectele reclamate, comunică AEP, sunt deja date în lucru pentru efectuarea unei cercetări.
Prin această sesizare (trimisă și la Ministerul de Interne, și la cancelaria primului-ministru), despre care EVZ a publicat informații în exclusivitate, compania IRIDEX reclama că Primăria sectorului 1 a depus la Tribunalul București o listă cu alegătorii din sector care au votat la prezidențialele din 2014, dar a pretins că acestea sunt liste cu semnături ale unor cetățeni revoltați de funcționarea gropii de gunoi de la Chiajna, aflată în administrarea IRIDEX.
Primarul Dan Tudorache a recunoscut atât faptul că firma IRIDEX are de ani de zile autorizație de funcționare de la Agenția pentru Protecția Mediului a Municipiului București, precum și că s-au trimis la instanță acele liste electorale de la alegerile prezidențiale din 2014, dar consideră că acțiunea a fost doar o greșeală.„Una dintre probele depuse la dosar de către instituția noastră o constituie listele cu semnăturile celor care au susținut campania „Aer curat, Bun de respirat”. Aceste liste au fost depuse în format electronic, pe un memory stick. Pe lângă aceste liste cu semnăturile campaniei, pe stickul respectiv se aflau și o serie de liste electorale cu locuitori ai sectorului 1 care au votat la turul II al alegerilor prezidențiale din 2014. Am dispus demararea, în regim de urgență, a unei anchete interne prin care să se stabilească cine se face vinovat”, ne-a comunicat primarul sectorului 1, Dan Tudorache.
Între cele două părți există un litigiu mai vechi în justiție, despre care presa a tot relatat. Războiul e departe de a se încheia, ba chiar pare că se întețește.
IRIDEX reclamă campania nedreaptă desfășurată de primărie împotriva firmei și susține că este falsă afirmația că ar fi responsabilă de poluarea din nordul Bucureștiului. Reprezentantul companiei a dezvoltat acest aspect, relatând situația de fapt: „Pentru corecta și mai ales completa informare a publicului, cele 19 gropi de gunoi sunt de fapt, depozite necontrolate de gunoaie, așa cum s-a demonstrat prin numeroasele reclamații ale cetățenilor sau prin reportajele în care mass-media a identificat aceste locuri de depozitare ilegală, chiar pe raza sectorului 1, în imediata vecinătate a locuințelor oamenilor.
Cu titlu de exemplu, menționăm intersecția str. Străbună cu str. Munteniei, sau terenul viran din vecinatea sensului giratoriu la ieșirea spre Mogosoaia.
În acest context, inducerea în eroare a cetățenilor și folosirea acestor liste de semnături împotriva societății noastre, este o manipulare grosolană a opiniei publice și o manevră cu caracter pur electoral.
Depunerea în cadrul procesului a listelor cu locuitori ai sectorului 1, care au votat la turul II al alegerilor prezidențiale din 2014, este o gravă încălcare a legii. Pri această încălcare a legii, mai mult de 1 000 de cetățeni au devenit vulnerabili, prin divulgarea datelor lor personale. Solicităm Primăriei să ceară scuze în mod public și să ia măsuri în consecință pentru protejarea acestor cetățeni împotriva eventualelor neplăceri, cauzate de divulgarea fără drept a datelor personale. Cetățenii afectați au tot dreptul să ceară daune de la cei vinovați de această încălcare a legii!”.
Într-un alt proces pe care Primăria sectorului 1 l-a deschis impotriva IRIDEX, instanța a dispus efectuarea unei expertize de mediu. În cadrul acestei expertize, măsurătorile de calitate a aerului, efectuate în luna decembrie 2019, arată ca depozitul ecologic de deșeuri administrat de IRIDEX nu are nici un aport la deteriorarea calității aerului, reclamată de cetățeni.
Despre aceste reclamații, IRIDEX vine cu niște dezvăluiri în premieră: „Multe din reclamațiile oamenilor se referă la aspecte de curățenie stradală, la colectarea necorespunzătoare a deșeurilor și la alte chestiuni similare, aflate exclusiv în sarcina Primăriei sectorului 1. Așa cum cetățenii pot remarca prin propria experiență, domnul Primar Tudorache a eșuat lamentabil chiar și în ceea ce este prima măsură a gestionării corecte a deșeurilor și anume colectarea selectivă”.
Ce se întâmplă cu groapa de gunoi de la Chiajna
Conducerea IRIDEX susține că, în acest moment, închiderea depozitului Chiajna este în defavoarea cetățenilor, pentru că, în prezent, nu există încă nici o alternativă viabilă pentru eliminarea deșeurilor.
Cât timp va mai dura până când va fi închis depozitul și ce soluție se va găsi pentru viitor? Răspunsul firmei care se ocupă cu gunoaiele nu e foarte optimist.
„În foarte scurt timp depozitul Chiajna se va închide de la sine, prin atingerea capacității totale proiectate și autorizate, dar eliminarea deșeurilor va trebui să continue, zilnic.
Și în anul 2018, dar și în 2019, mai mult de 90% din deșeurile generate și colectate din sectorul 1 au fost deșeuri menajere colectate în amestec sau deșeuri din depozite necontrolate (locuri virane, ilegale, de depozitare).
Depozitul Chiajna este închis în proporție de 80% și se va închide în mod firesc, odată cu epuizarea completă a capacității, într-o perioadă destul de scurtă, poate chiar mai scurtă decât își imaginează domnul primar”.