Războiul din Ucraina, ziua 375. Rușii sunt la un pas să cucereasă orașul Bahmut din regiunea Donbas, după șapte luni de lupte crâncene în jurul acestuia. În același timp, Rusia bombardează puternic și celelalte regiuni ucrainene, iar civilii mor pe capete.
Armata ucraineană a declarat, sâmbătă, că ține prima linie a Bahmutului și nu a ordonat nicio retragere în masă, în ciuda a ceea ce Ministerul Regatului Unit al Apărării a descris ca fiind presiuni „din ce în ce mai severe” din partea rușilor. În replică, grupul de mercenari ruși Wagner susține că orașul este aproape înconjurat.
De asemenea, tot sâmbătă, forțele ruse au lansat focuri de artilerie asupra Lîman, care se află la nord de Bahmut, în regiunea de est a Donețk, a declarat armata ucraineană. Au fost raportate alte atacuri în apropierea orașului Kupiansk din regiunea Harkov și Kreminna din regiunea Lugansk. În regiunile de sud de Zaporojie și Herson, Ucraina a declarat că Rusia „este în defensivă, încercând să-și îmbunătățească poziția tactică pentru a relua ofensiva”.
Orașul Bahmut a devenit „iadul pe pământ”
Publicația The Guardian scrie că în război au apărut „Îngerii albi și negri”, notând că războiul a ajuns să genereze eufemisme și metafore. Îngerii Albi, un grup de evacuare al poliției ucrainene, străbat cartierele pline de pericole mortale ale orașului Bahmut distrus de obuze, pentru a scoate copiii și bătrânii din localitate. În schimb, Îngerii Întunecați, îi transportă în afara orașului pe cei morți.
„Fiecare oră în Bahmut este ca iad. Inamicul a avut succese în nordul, nord-vestul orașului Bahmut în urmă cu o săptămână. Soldații ucraineni ripostează. În ultimele zile, linia frontului a fost stabilizată datorită muncii și eforturilor noastre”, a declarat sâmbătă un adjunct al comandantului Gărzii Naționale a Ucrainei.
În același timp, civilii au început să fugă din oraș, semn că trupele ruse se apropie. O femeie a fost ucisă și doi bărbați au fost grav răniți de bombardamente în timp ce încercau să traverseze un pod improvizat pentru a ieși din Bahmut. În acest context, autoritățile au declarat că acum a devenit extrem de periculos pentru civili să fugă cu mașinile, drept pentru care sunt nevoiți să o ia pe jos pentru a ieși din oraș.
Bilanțul persoanele ucise în atacul cu rachete din Zaporojie a crescut
Tot mai mulți civili își pierd viața în urma bombardamentelor rusești. Astfel, în urma atacului cu rachete asupra regiunii Zaporojie, bilanțul celor morți a ajuns la 11, după ce cadavrul unei femei a fost găsit sub dărâmături. O fetiță de doar 8 luni și întreaga ei familie se numără printre cei uciși în atacul de dimineață asupra unei clădiri rezidențiale de cinci etaje.
De asemenea, sâmbătă, un bărbat a fost omorât de bombardamentele ce au țintit regiunea Herson. Bărbatul de 57 de ani a murit în satul Lvove, iar mai multe case ale civililor și Palatul Culturii din zonă au fost, de asemenea, avariate.
Peste 200.000 de soldați ruși au murit de la începutul războiului
De asemenea, și pierderile rușilor pe front sunt destul de însemnate. Generalul american Christopher Cavoli, comandantul suprem al forţelor aliate în Europa, a declarat că de la începutul războiului declanşat de Rusia pe 24 februarie 2022, peste 200.000 de soldați ruși și peste 1.800 de ofițeri au fost uciși sau răniți.
Ei au pierdut și 2.000 de tancuri de luptă, considerate arme esențiale în lupta de pe front. Acesta a subliniat că, în medie, armata rusă trage peste 23.000 de obuze de artilerie pe zi.
În altă ordine de idei, un videoclip viral al președintelui ucrainean Volodimir Zelenski sugerează în mod greșit că el le-a cerut americanilor să-și trimită fiii și fiicele pentru a lupta în războiul din Ucraina. Videoclipul în afara contextului, de 19 secunde, a fost vizionat de milioane de ori pe Twitter, iar un politician de dreapta american a repetat narațiunea dezmințită săptămâna aceasta la Conferința de acțiune politică a conservatoarelor. În realitate, președintele ucrainean a spus că dacă Ucraina va pierde războiul împotriva Rusiei, Moscova va trece la intrarea în țările membre NATO, pe care SUA va trebui să le apere, potrivit CNN.