Evenimentul Zilei > International > RĂZBOIUL DIN UCRAINA. SUA: Rusia bombardează Ucraina. CNN cere eliberarea jurnalistului său luat OSTATIC de separaşişti
RĂZBOIUL DIN UCRAINA. SUA: Rusia bombardează Ucraina. CNN cere eliberarea jurnalistului său luat OSTATIC de separaşişti

RĂZBOIUL DIN UCRAINA. SUA: Rusia bombardează Ucraina. CNN cere eliberarea jurnalistului său luat OSTATIC de separaşişti

Luptele dintre forţele guvernamentale şi rebelii proruşi s-au intensificat în ultimele zile în Ucraina, în timp numeroase voci acuză Moscova că este direct implicată în lupte. Statele Unite au anunţat că au dovezi că militarii ruşi au executat tiruri de artilerie de pe teritoriul rus contra unor poziţii ale armatei ucrainene, iar Moscova intenţionează să trimită mai multe lansatoare de rachete rebelilor proruşi. Pe de altă parte, CNN a cerut joi eliberarea unui ziarist ucrainean angajat al său şi care este de două zile reţinut de separatiştii din estul Ucrainei, informează AFP.

Anton Skiba, un freelancer ucrainean care lucra împreună cu o echipă a CNN pentru a acoperi conflictul din regiune, a fost răpit marţi de indivizi înarmaţi ai autoproclamatei Republici populare Doneţk. Potrivit CNN, informaţia nu a fost făcută publică imediat, în speranţa că va obţine eliberarea reporterului, însă după ce eforturile sale au eşuat, postul de televiziune a decis să anunţe răpirea lui Anton Skiba şi să ceară oficial eliberarea lui.

Departamentul de Stat de la Washington a condamnat răpirea şi a cerut eliberarea fără întârziere a ziaristului.

"Suntem îngrijoraţi pentru siguranţa tuturor ziariştilor şi toate părţile, toate, trebuie să lase mass-media să îşi facă munca lor importantă", a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf.

Apel pemtru toate părţile din conflict

"Răpiri ale ziariştilor şi alte încălcări ale libertăţii presei se petrec într-un ritm îngrijorător în estul Ucrainei", a notat Nina Ognianova, din cadrul Comitetului pentru protecţia ziariştilor, cu sediul la New York.

"Lansăm un apel tuturor părţilor aflate în conflict să elibereze imediat orice ziarist pe care l-au reţinut şi să pună capăt cenzurii sau intimidării mass-media", a adăugat ea.

Rusia bombardează Ucraina

Statele Unite au afirmat joi că deţin dovezi că militarii ruşi au executat tiruri de artilerie de pe teritoriul rus contra unor poziţii ale armatei ucrainene, relatează AFP.

În plus, Moscova intenţionează să trimită mai multe lansatoare de rachete rebelilor proruşi din estul Ucrainei, a declarat purtătoarea de cuvânt adjunctă a Departamentului de Stat, Marie Harf, citând surse din cadrul serviciilor americane de informaţii.

Trag de pe teritoriul Rusiei

Informaţiile americane arată că după ce avionul malaezian a fost doborât, pe 17 iulie, arme 'continuă să treacă graniţa' spre Ucraina, a spus Marie Harf, care a refuzat să precizeze natura acestor informaţii.

"Ei trag cu artileria de pe teritoriul Rusiei ca să atace armata ucraineană", a declarat diplomata americană.

Rusia acuzată că a doborât avioane de vânătoare

Pe teren, luptele dintre insurgenţi şi forţele guvernamentale s-au concentrat joi asupra controlului frontierei ruso-ucrainene, ocupată parţial de separatişti, fapt le permite, potrivit Kievului, să primească întăriri din Rusia.

Cu puţin înainte de demisia sa din funcţia de premier al Ucrainei, Arseni Iaţeniuk a acuzat joi Rusia că a doborât, cu o rachetă aer-aer lansată de un avion de vânătoare, unul dintre avioanele ucrainene de vânătoare de tip Suhoi, prăbuşite miercuri în regiune, relatează Agerpres.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News